E-bokssvetten

I dag är det, som ni alla garanterat märkt, första recensionsdag för Christine Falkenlands nya roman Sfinx. En liten svängom i bokbloggosfären ger vid handen att boken är helt fantastisk. Jag vill också vara med i Sfinx-klubben och upptäckte att den finns till salu som e-bok till ett betydligt överkomligare pris än i inbundet format (hurra!). Hade läst att även e-böcker köpta på Adlibris ska gå att läsa på amerikanska Kindle, och i maj trixade jag ju faktiskt dit John Ajvide Lindqvists bra-iga zombiesplatterbok Tjärven. Den här gången var det dock inte lika lätt. Efter många svettiga minuter samt ovärderliga hjälptweets och -mail från Böcker, böcker, böcker vågade jag slutligen trycka på den knapp som skulle ladda ner boken till Adlibris egen läsplatta Letto (till skillnad från den mer logiska ”Hämta”-knappen som jag tryckt på ett antal gånger utan resultat). However var det konstigt nog Letto-knappen som funkade, och Sfinx kom hem till mig (min Mac) på två sekunder. Ytterligare två minuter senare hade jag med hjälp av gratisprogrammet Calibre omformaterat filen till en Mobi-fil (lätt som en plätt) och förde in den på Kindle där den är lika lättläst (font-storleken går att ändra etc.) som en e-bok köpt på Amazon. Slutet gott, allting gott!

Men nu blir det faktiskt skönt med jobb och lite enklare bokköp. För kunderna vill säga, den här bokhamstern ska inte shoppa något mer denna vecka. Månad. Årstid? (Yeah, right!)

11 tankar på “E-bokssvetten

 1. Fungerar det med e-böckerna på bokus också? Och hur är det med å, ä, ö? Har blivit sugen på en läsplatta, men det är så svårt att hitta en bra i djungeln. De kostar ju en del och då ska den ju vara bästa, bästa. Trivs du med Kindlen? Provade att läsa på iPaden, men det gillade jag inte alls. Fick bara ont i ögonen.

  • Har inte testat Bokus eftersom jag bor i Finland, men mig veterligen borde det funka även med deras böcker bara de har rätt format (E-pub med vattenmärke eller PDF). ÅÄÖ kommer med de svenska böckerna utan problem!

   Trivs väldigt bra med Kindle, den är liten och behändig med mycket läsvänlig skärm då den har e-ink och alltså behöver en egen läslampa precis som en bok. Det betyder att du inte får trötta ögon, och att du kan läsa på den i direkt solljus (har testat). Du kan även ändra fontens storlek enligt önskemål, samt kolla upp kluriga engelska ord i boken du läser med bara ett knapptryck. Kindle väger väldigt lite (mindre än en vanlig pocketbok), kan laddas i vägguttag om du köper adaptern med. Köpte även ett läderfodral till den från Deal Extreme, så nu är jag all set. Den riktiga bokkänslan och -doften får du inte, men många engelska böcker är förmånliga på Amazon och du har dem hemma hos dig på två sekunder! (Jag köpte den billigare Kindlen utan 3G eftersom vi har trådlöst nät hemma. Du kan också ladda ner e-boken från Amazon till datorn och sedan föra över till Kindle).
   Kindle rymmer ungefär 3000 böcker, och jag har inte ångrat en sekund att jag köpte den. Leveransen var också snabb, min kom på under en vecka! Även Böcker x3 och Boktok73 har varsin Kindle och har varit mycket nöjda! 🙂

 2. Jag har precis blivit med KIndle och var inte nöjd till en början. man kan ju inte låna e-böcker från bibblan. Men när jag kom öve rdet så är jag riktigt nöjd med den. Det går jättebra att läsa på den och den väger lätt och är inte svår att använda.

  • Ja, det är väl det enda stora minuset, att det inte går att låna e-böcker med den. Men e-bokslånen är väldigt dåligt utvecklade i Finland, så för mig är det sak samma

 3. Pingback: Kindle-familjen växer | Bokbabbel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s