Lilla huset på prärien goes Australien

Torsdagsbarn av Sonya Hartnett XXXX-
1930-tal i Australien. Harpers familj bor i ett trångbott ruckel på en mark som är så torr och utarmad att det inte går att odla något där. Harpers pappa fångar kaniner som de äter och försöker sälja. Lillebror Tin vänder sig ifrån familjen och kryper ner under verandan där han börjar gräva tunnlar som sträcker sig allt längre och längre bort.
Harpers familj är beroende av en rik storbonde som förvisso kommer dem till hjälp när nöden är som störst, men som också utnyttjar familjemedlemmarna som står i beroendeställning till honom. Jag får lite Lilla huset på prärien-vibbar, men det här är betydligt mörkare och sorgligare. Det här är en fin bok, även om jag inte blir riktigt lika elegisk som Bia (trots att vi i övrigt har så gott som identisk boksmak). Jag fascineras av Tin som blir helt förvildad i sina tunnlar, och av barnen som offrar sig för familjen då pappan börjar supa upp de få mynt de har.
Torsdagsbarn tilldelades ALMA-priset år 2008.

6 tankar på “Lilla huset på prärien goes Australien

  1. Å, Torsdagsbarn läste jag i våras och var fullkomligt fascinerad av – mest för språkets skull, faktiskt, snarare än storyn. Jag skrev om den här, om du vill läsa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s