Kalla bad och grötpromenader

Augustenbad en sommar av Anneli Jordahl XXX½
Andreas Öman, poet, anländer till den sörmländska kurorten Augustenbad en junidag i början av 1890-talet. Andreas har tagit sitt konstnärliga skapande på lite för stort allvar, och nu kräver hans hustru och hennes rika far att han åker på rehab à la 1800-tal. Det innebär sexgradiga bad dagligen, grötpromenader och drickande av det kristallklara källvattnet. Andreas blir uttråkad och hans diktskrivande går dåligt, men i stället träffar han den syfilissjuka rättsrådinnan Amanda och kallbaderskans dotter Maria med vargögonen. I bakgrunden stressar doktor Liljendahl omkring för att se till att allt går rätt till på hans kurort.
Jag vet inte riktigt vad jag tycker om den här boken. Dels gillar jag skildringen av den något underliga kurorten med de iskalla baden och våta omslagen, och jag vill veta hur det ska gå för personerna som rör sig där. Samtidigt blir jag irriterad på att Andreas och doktor Liljendahl känns mansgrisiga och Andreas så irriterande icke-samarbetsvillig när det gäller kurortens regler. Beskrivningarna av den natursköna kurorten är fina, men Augustenbad en sommar är helt enkelt inte Jag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet). Det kommer man inte ifrån.
Rec.ex. från Norstedts.

4 tankar på “Kalla bad och grötpromenader

  1. Åh nej – det här är andra halvljumma recensionen av den här som jag läser idag… och jag som har sett fram emot den så mycket. Ynk. Nå, den ligger här och väntar, så vi får se vad jag tycker om den (om jag nu får tid att läsa den någon gång..).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s