A wee bit of Glasgow

The Twilight Time av Karen Campbell XXXX-
Anna Cameron är ny chef på Glasgows Flexi Unit, och när hon marscherar in på polisstationen upptäcker hon snart att en av poliserna som ska jobba under henne är hennes ex, James Worth. Jamie*, som dumpade henne under polisskoleåren då han i stället föll för den yngre Cath, Cath som han nu gift sig med och har en dotter tillsammans med. Bäddat för triangeldrama med andra ord, speciellt som Cath, dödstrött på sin oglamourösa och nästan depressionsliknande hemmafrutillvaro, blir indragen på ett hörn då Anna och Jamie kämpar för att lösa ett fall med obehagliga överfall på prostituerade.
Åh, jag gillar! Jag gillar Annas och Caths ambivalenta förhållande där de båda i viss mån tävlar om Jamies gunst – något jag inte riktigt kan förstå eftersom han är så distanserad och elak mot Cath. Jag gillar Campbells språk, både de rika skotska inslagen (känner numera för att klämma in lite wee:n i tid och otid) och hennes humor som glimtar fram i de dystra: när poliskonstapeln Jenny utövat mun mot mun-metoden mot en åldring kallas händelsen t.ex. för geriatric snog. Och okej, jag blev lite förtjust i att Anna är besatt av listor:

Write everything down, an ingrained trait. She even wrote lists on her days off now: shopping lists, things to do, things to remember. If it wasn’t captured on paper somewhere, then it had never been.

Trots listfascinationen och de beiga kläderna är Anna ingen tråkig karaktär. Hon är smart, har ett häftigt humör och en vass tunga. Jag är glad över att Campbell inte gjorde som Elizabeth George och gjorde sin kvinnliga huvudperson till en ”kossa” som tillåts växa som person först långt in i serien. Nej, här är det främst Jamie som jag hoppas få växa till sig, Anna och Cath är redan intressanta!
The Twilight Time hade fått stå i min bokhylla en längre tid, men jag är glad att jag äntligen tog mig tiden att läsa den! Efter att jag läst ut boken petade jag håglöst i boktravarna en stund tills jag kapitulerade inför faktum: jag ville ha mera. Klick klick, så var After the Fire hemma på Kindlen. Men det är en annan historia recension!

*) Ok, det ska erkännas att jag är lite Diana Gabaldon-skadad, men det kändes som ett stort plus att den manliga huvudpersonen heter Jamie. Då kan det liksom inte bli annat än fängslande.

8 tankar på “A wee bit of Glasgow

 1. Visst är språket fantastiskt, både de skotska inslagen och de träffande beskrivningarna (skrattade också högt åt ”geriatric snog”). Har du sett videoklippet med Karen och Helen än? Där får du höra Karen läsa upp en extremt fängslande (nästan bokstavligt talat, höhö) bit ut After the Fire på sin ljuvliga Glasgowdialekt. Hör den i huvudet när jag läser böckerna numera.

  After the Fire är, som jag så smått tjatat hål i huvudet på dig om, ÄNNU bättre. Därefter finns det två till, och tyvärr är det så att den fjärde som utkom härom månaden är den sista. No more Anna, Cath & Jamies. 😦 Just därför hamstrar jag böckerna nu, för att inte helt plötsligt kastas ut i en kallt och mörkt universum utan Anna, Cath och Jamie.

  • Åh nej, tack för varningen om att det var sista boken, jag hade tänkt frossa i de två senare på bröllopsresan men nu måste jag kanske tänka om!

   Har sett delar av det långa klippet ja, och reagerade genast på Campbells mycket kännspaka skotska! Och jo, jag vet att ”After the Fire” är ännu bättre! 😉 #snabbläsarklubben

 2. Tycker det låter som att det största pluset är att den är Glasgow.=) Älskar Skottland och Glasgow lämpar sig ju enormt väl för råa deckare.=) Hade helt glömt de här böckerna, kanske ska kolla om de finns på biblan. (Köpstop du vet…)

 3. Pingback: Karen Campbell, I’m your fangirl* | Bokbabbel

 4. Pingback: Men Karen då, du kan ju bättre | Bokbabbel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s