Barnet som överlevde

Iris av Viktoria Myrén XXX½
Malva är barnet som överlevde. Hennes mamma Viola var gravid och i sjunde månaden föder hon plötsligt fram först ett litet litet barn och sedan – till allas förvåning – ytterligare ett. Barnens hjärtljud har varit så synkoniserade att de låtit som ett och samma. Malvas syster, Iris, lever dock inte länge, och förlusten av barnet sitter hårt hos Viola. Läsaren får följa de två kvinnorna då Malva flyttar till Nicaragua efter sin pojkvän Jonas medan Viola går kvar hemma, rensar frenetiskt i sin trädgård och betraktar sin man som blivit så glömsk och annorlunda.

Malvas liv i Nacaragua känns lika klibbigt och tryckande som klimatet där. De svenska expat-kvinnorna ses ibland, och det gäller att vara med så att man inte blir den de andra pratar om. Jonas och Malva pratar förbi varandra, vänder ryggen till medan luftkonditioneringen susar svagt. Och hemma i Sverige går Viola och funderar över bambu samtidigt som man förstår att hon bara försöker undkomma smärtsamma minnen.
Romanen går loss på ungefär 250 sidor, men går rätt långsamt att läsa. Den vindlar sig stundvis mellan olika tider, och återvänder många gånger till förlossningsögonblicket, med slemmiga små barn, ett stum pappa som automatisk lyfter kameran och blå navelsträngar som ringlar ut över låren. Viola som blir så sjuk, och som vägrar ta i sin döda dotter trots sjuksköterskans uppmaningar. Det är starka ämnen Myrén behandlar, och hon kretsar precis som i debuten kring kvinnoöden och -relationer. Jag känner dock att hon skriver in lite för många grejer i sin roman, något som gör att en hel del lämnas lite på hälft. Jag hade t.ex. gärna läst mer om Iris och Malvas storasyster som knappt gör något väsen av sig i romanen, var står hon i berättelsen?
Rec.ex. från Ordfront.

8 tankar på “Barnet som överlevde

  1. Så otroligt fysisk och drabbande roman! Himla tur att Viktoria Myrén skrev den nu och inte typ mars 2009… Kul att även du använder ordet ”klibbigt” 🙂 Jag håller med om Rosa, henne vill man läsa mer om. Hon känns som en oerhört central gestalt fast hon hela tiden är i periferin.

    • Ja, och Rosa drabbas ju också av tragedin, men det känns som om framför allt Viola struntar i henne alldeles för mycket! Hehe, ”klibbigt” var det nog, det är helt klart! Väldigt fysisk roman ja!

  2. Jag är oroligt imponerad över alla lager som Myrén lyckas få ihop. För mig är kvinnohistorierna starka symboler för vad vi gör mer vår jord och hur utsugningen av de svagare finns på alla nivåer. Viola som moder jord som våldtas av en utsugande västvärld. Den svagare Iris som sugs ut av den starka systern. Violas man som liksom ursprungsbefolkningen suddas ut och försvinner – jorden och folket hade det bra ihop innan grannen, med blod runt munnen förgör allt…. med mera… jag blir beklämd när en recensent i Arbetarbladet skriver att delar i boken inte är trovärdiga… så otroligt grunt och ointelligent…

  3. Pingback: Eli läser och skriver | Iris – Viktoria Myrén

  4. Pingback: Underströmmar | Bokbabbel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s