Peppe & boken

Livet & Barnet. Om att överleva som någons mamma av Peppe Öhman XXX½
Har man någonsin tittat åt de finlandssvenska bloggarnas håll har man garanterat stött på Peppe. Hon bloggar om sitt vardagsliv som chefredaktör, om jämställdhet, om mannen Magnus och om sonen Vidar. Själv började jag läsa bloggen någon gång när Vidar var någon månad gammal, och jag undrade när jag hörde talas om boken hur den egentligen skulle se ut. Som bloggen rakt av eller?
Det gör den inte. Citat ur blogginlägg finns insprängda med jämna mellanrum, och en del av tankegångarna och/eller händelserna känner man såklart igen från bloggen. Samtidigt är boken definitivt helt fristående, man hänger garanterat med även om man inte läser bloggen. Man kan kanske fråga sig om människor som inte läser bloggen kommer att vara lika intresserade av boken, men å andra sidan läste jag ju själv boken utan att ha barn.

Barn alltså. Peppes biologiska klocka kickade aldrig igång, men Magnus ville absolut ha barn och dagen före sitt bröllop testade Peppe positivt på den där berömda stickan. Därefter följde ett myller av känslor: glädje, osäkerhet, rentav skräck. Peppe gillade sitt liv som det var och ville inte att en liten bebis skulle komma och ändra på den saken! Hon ville inte flytta till Esbo, bli en lattemamma och gå omkring i mysbyxor dagarna i ända!

Det är ungefär här problemet med att läsa och blogga om en icke-skönlitterär bok (av någon man dessutom känner litegrann!) kickar in. För samtidigt som jag respekterar Peppes och Magnus val att fortsätta sitt coola innerstadsliv, irriterar jag mig a) på det som Malin också var inne på, att det på sätt och vis blir lite av en indirekt ”kritik” mot dem som trots allt valde det där förortslivet och b) på att Peppe, trots sin osäkerhet vad gäller barn och barnafödande, ändå väljer att inte gå på diverse förberedande kurser och rådgivningsgrejer som erbjuds henne. Nu har jag ju inte personlig erfarenhet av den där rumban, och jag tycker absolut att man ska ifrågasätta och fatta beslut som känns rätta för en själv. Men som den duktiga flicka jag själv är skulle jag antagligen snällt gå på de där förberedande kurserna av rädsla för att missa något väsentligt.

Anywhoo, det om det. I övrigt gillar jag ju! Humor och självironi, fungerande språk (om än med en liten förkärlek för beskrivningar så att alla säkert ska förstå). Själv sträckläste jag och hade roligt under läsningens gång, plus att boken fick mig att fundera lite mer på det där med jämställdhet (och ifrågasättandet av Folkhälsans Här-kan-ni-parkera-kurs).
Slutligen: gillar idén med olikfärgade omslag! Min favorit är det gröna som jag också råkade få som recensionsexemplar, men jag såg ju alla tre live och de är alla snygga.
Rec.ex. från Schildts.

4 tankar på “Peppe & boken

 1. Åh, det här låter som en bok jag borde läsa! Känner, rent spontant, på mig att min mammaresa ser rätt annorlunda ut från Peppes, vilket gör mig än mer sugen på att läsa. Det är ju så, att inget vardande eller faktiskt föräldraskap är sig likt. Man gör det man själv känner är rätt, och för mig var förortslivet, en allmän nedtrappning och fokusering på barnen och ett lugnare liv, helt rätt. För mig, that is. Skulle aldrig drömma om att uttala mig om hur någon annan bör göra. (Har aldrig haft något coolt turboliv till att börja med och bodde redan i den idylliska förorten pre-barn, kanske ska tilläggas. Så egentligen har nog inte mitt liv heller förändrats så mycket.)

  Ska nog ta och klicka hem den här!

  • Speciellt om man själv har barn tror jag den här boken är intrressant att läsa, såklart är det viktigast att man fattar beslut som man själv är nöjd med men det är intressant att få sig små tankeställare!

   ”Coolt turboliv”, haha. Och nej, vi med #tantpride-hashtaggen har väl knappast det 🙂

   Klick klick!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s