Om omslag

Bokomslag, hur viktiga tycker ni de är för boken? Enligt O konstaterade häromveckan att omslagen nog spelar stor roll för henne eftersom hon sällan läser baksidestexten (för övrigt ett beteende som verkar förvånansvärt vanligt i bokbloggosfären men som jag själv inte alls förstår mig på. Klart man läser baksidan!), och det kan väl vem som helst skriva under på att det är böckerna med ett intressant omslag man plockar ner från hyllan i bokhandeln. Ingen blir heller ledsnare än jag när en riktigt bra bok får ett fult (pocket)omslag som man kan konstatera att knappast kommer att sälja så bra som boken förtjänar.

När det gäller en bekant bok/författare spelar omslaget ingen större roll för mig. Visst kan jag tycka att ett är snyggare än ett annat, men när jag ska köpa boken är det nog i 98 fall av 100 priset som avgör. När det gäller okända böcker är det dock mycket sannolikt att jag åtminstone plockar upp och petar på böcker med exempelvis mörka sjöar, gotiska grindar med lite murgröna, skogar, människosilhuetter på ängar, lite småruggiga beach houses vid ett grått hav etc. på pärmen. Helena var också inne på det här för en tid sedan. Mitt skräckexempel när det gäller omslag är ett pocketomslag som avslöjade hela intrigen…! Däremot får jag lyckorysningar om omslaget är snyggt redan från början, men öppnar sig till fullo först när man har läst boken. har formgivaren verkligen lyckats! (Här vore det ju fint med ett exempel, men tyvärr kommer jag inte på något just nu…)
Vad fastnar ni för (och läser ni baksidestexten)?

P.S. Kolla förresten gärna in bloggen Bokomslag där bloggaren pekar på och analyserar olika omslagsteman! Även Fixabooks kategori Copycat Covers är riktigt underhållande, vem hade kunnat ana hur många huvudlösa kvinnor-omslag det riktigt finns?

41 tankar på “Om omslag

 1. Gillar böcker utan bild på omslaget, då kommer ingenting i vägen för ens eget bildskapande. Åtminstone ska man inte se några (tydliga) människor, för det blir ofta fel. Ibland undrar jag om omslagskonstnären ens läst boken. Baksidestexten läser jag nog alltid, men gillar inte om den är övertydligt ”säljande”.

  • Tyvärr tror jag att omslagskonstnären sällan läst boken, snarare fått någonslags synopsis bara :/ Big nono på tydliga människor tycker även jag, speciellt som jag får stå och stirra på många sådana på jobbet då finska förlag tycks ha en obegriplig förkärlek för sådana..!
   Det finns mycket man kan säga om baksidestexter också, blir helt galen på dem som beskriver typ halva boken!

 2. Jag läser aldrig baksidestexter, brukar göra det efter att jag har läst själva boken och tycker då oftast att man har valt att avslöja alldeles för mycket. Bäst är det om det bara består av ett stycke ur boken. Så där annars så ser jag väldigt lite på pärmarna eftersom det mesta dimper ner i brevlådan eller lånas för studier. Alternativt känner jag redan till författaren/boken. Lånar väldigt sällan ”slumpmässigt”, det skulle vara på sommaren i så fall.

  • +1 på den numera, läser ju så mycket om böcker på alla bloggar numera. Kan iofs plocka ner någon bok på Akademen och browsa, men det händer allt mer sällan att jag köper och läser den. Finns ju liksom redan så mycket annat att läsa…!
   Jaså du läser inte heller baksidor, jag förstår inte hur man kan låta bli!

 3. Jag har köpt flera böcker pga fina omslag men jag kan faktiskt inte komma på en enda omslagsdetalj eller -stil som skulle vara särskilt tilltalande för mig. En snygg bok är en snygg bok hur den är ser ut, liksom. Och jag förstår inte heller hur man kan låta bli att läsa på baksidan! Kanske inte genast och kanske inte ens före man har köpt den men herregud någon gång före boken är utläst iaf. Hälsn. hon som inte ens kan låta bli baksidorna på mjölkkartongerna.

  • Precis, en av de ytterst bokmaliga sidorna i mig att jag i princip läser all text jag kommer över, som mjölkkartonger och baksidor! Helt naturligt liksom.

   Svårt att skära alla bokomslag över en kam såklart, ibland kan ett lite suddigt fotograf t.ex. vara galet snyggt och ibland bara en wannabe…

 4. Klart man läser på baksidan! Har dock köpt flera böcker på framsidan enbart – baksidestexten var ganska irrelevent i det läget. George Manns The Affinity Brigde till exempel: omslaget glittrar. Bara en sån sak.

  Jag gillar matta omslag i lite grövre papper, de får gärna se lite gamla ut och gärna lite relief och lite guld eller silver här och där. =) Ö.h.t. gillar jag alla omslag som har en lite roligare textur än ett blankt papper.

  • Kommer för mitt liv inte på varken författare eller titel, men det var en pocket på svenska men av en anglosaxisk författare (hette kanske Alexandra..?) och handlade om en kvinna vars sambo anklagades för innehav av pedofilifoton. (Inte Jodi Picoult även om jag har för mig att hon har skrivit en liknande bok…?)

 5. Jag läser så lite av baksidan som möjligt. Oftast avslöjar den alldeles för mycket. Jag är mer intresserad av nyckelord, stämning och känsla än av handlingen.

 6. Jag älskar omslag, kan nästan köpa en bok pga. roligt omslag (Gargoylens pocketutgåva – så vacker!)/finurligt innehåll (typ Reif Larsens T.S. Spivet). Sen har jag en liten önskan! Kan det inte komma ett inlägg om bokhyllor, eller en förfrågan till läsare om bokhyllor. Jag är ska snart flytta och letar febrilt efter en bokhylla, eventuellt hyllplan, som är vit och under 25 cm djup. Hyllplan är svårt eftersom jag är rädd att de inte pallar vikten om de inte sitter i reglar, och jag vill ju helst ha många hyllplan (som en bokhylla) isf. Behöver hjälp!

 7. Läser alltid baksidetexten men visst spelar omslaget stor roll för vilken bok man väljer att plocka ner från hyllan. Och tack för en bra bokblogg. Jag är föresten Emm som hade Läsdagboken för några år sen. Kommer du ihåg mig? 😉

  • Då är vi rätt lika då! Tack själv för att du läser! Jag har reagerat på ditt nick faktiskt, och tänkt att jag en gång läste en blogg där bloggaren hade det användarnamnet! Så ja, jag minns! 😀

 8. jag läser aldrig baksidan, jag läser inte ens er bokbloggares recensioner av böcker. hoppar snabbt till slutet av recensionen för att inte få för mycket avslöjat och sen läser jag om ni gillat eller ogillat. sen läser jag kanske boken, haha. vill absolut inte veta vad det handlar om!

  värsta omslaget på senaste tiden; patricia briggs ‘moon called’, jösses vad hemskt det är. men boken är bra, tur att jag ville läsa den innan jag sett omslaget.

 9. Jag går mycket på framsidan. Det är den som får mig att plocka upp en bok i bokhandeln. Men sen vänder jag på den direkt och läser baksidetexten. 🙂

 10. Oftast har jag på nåt sätt fått nys om böcker jag vill läsa innan. Genom bloggar, rec i tidningar jag gillar eller tips från någon klok person. Om jag då bestämt mig för att läsa boken spelar varken omslag eller baksidestext så stor roll för mitt beslut – då läser jag och ser om jag gillar. Men jo, jag läser baksidestexten innan även i dessa fall. Alltid. Tycker jag om omslaget så betyder det också nåt för mitt första intryck av boken kanske, men tack och lov har man ju ibland rätt, ibland fel vad gäller det där med first impression.
  De gånger jag i handeln hittar någon för mig ny eller rent av okänd förmåga till författare som jag vill läsa, så är det texten på baksidan som får mig att bestämma mig mer än omslaget. Verkar som att texter talar till mig mer än bilder, konstaterar jag när jag skrivit detta…

 11. Jag är en sådan där som ofta lägger 10-20 kr extra för att få en utgåva med ett snyggt omslag när jag köper böcker. Fast om prisskillnaden stiger allt för mycket (kring 30 kr går min absoluta maxgräns) så får det ändå bli en billigare, men fulare, bok.

  Jag brukar ta och skumma igenom baksidetexten, för jag vill inte veta för mycket – tycker att en del baksidetexter mer har börjat påminna om trailers (går inte att se på trailers för filmer, visar ju alltid scener från slutet) – men samtidigt så vill man ju veta handlingens grunder och man kan ju ofta snappa upp de viktigaste orden om man bara kastar ett öga på baksidna.

  • Tycker ofta det är intressant att se trailers också efter att man har sett filmen, sen är man helt ”Vaaa, visade de DEN scenen i TRAILERN?” 😛 Skumma igenom för viktiga ord låter bra! 🙂

 12. Pingback: Always judge a book by it’s cover? | ord och inga visor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s