Gillar Jonsson

Mats kamp av Mats Jonsson XXXX
Mats kamp är den fristående fortsättningen på den självbiografiska Hey Princess (2002). Tidpunkten har hunnit bli nästan 2000-tal, och Mats och kärleken i hans liv, Victoria, flyttar runt mellan bra och mindre bra lägenheter i inner-Stockholm. Det festas och lyssnas på musik, men så småningom dyker också frågan om ifall de vill skaffa barn upp. De skriver t.o.m. en Pro/Con-lista i äkta Rory Gilmore-anda! Men Mats och Victoria säger ja till liv (höhöhö), och så småningom har de en liten Ellen att ta hand om.

Bokstävlarna hade en bra bloggrubrik när hon recenserade den här boken, ”personligt och politiskt”. För det är just vad det är. Jag älskar den kärleksfulla beskrivningen av familjelivet – som dock inte alls blir alltför sockersöt eftersom föräldrarna tampas med sömnlöshet som går ut över förhållandet på ett destruktivt sätt. Mats kamp blir också en kritisk kommentar mot det svenska skolsystemet (som Victoria jobbar inom), och när han redogör för det föräldrakooperativ Ellen går i vill man som läsare bara ropa att de ska sluta och hitta ett annat dagis. Det är välskrivet, trevligt tecknat, roligt. Jag tänker också på Mats lilla dotter, och på hur fint det är att hon någon dag kan läsa den här boken om sina första år. Hur coolt är inte det?
Rec.ex. från Galago.

8 tankar på “Gillar Jonsson

  1. Blir mer och mer sugen på att läsa den här, men det tar emot. Jag menar, familjeliv, tråkiga val blablabla.. Hmm, är det värt det? Dessutom har jag ju ännu inte riktigt kommit över serietröskeln.

    • Men det är mycket mer än så, jag tror att man dessutom kan fokusera på det man själv gillar mest/tycker är intressantast! Dessutom vill jag gärna få dig över på andra sidan serietröskeln, jag är själv också en textknarkare men blev positivt överraskad när jag började läsa graphic novels! Det gäller bara att hitta rätt sorts tecknare och berättelse!

      • Men du, jag har precis läst Liv Strömquists Ja till liv och är helt frälst,gud vilken underbar seriebok! Lider mer än någonsin av mitt s k grandiosa ettårsköpstopp eftersom den spontana känslan var att köpa allt av Liv. Så jag har faktiskt tagit ett litet snäpp över serietröskeln! Har du läst Liv?

        • Heja heja! Gissade att du skulle falla som en fura för Liv 🙂 Har inte läst den nyaste men nog några andra, och ja, jag gillar, hon är ju jäkligt smart! Tenderar dock att bli lite matt av hennes böcker, de är så pang på med intensiva bilder att jag måste läsa lite i taget

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s