Ett läsande hem

Ojdå. En läsande person som inte har några böcker hemma hos sig. Intressant läsning utan tvivel, och en nyttig påminnelse för oss alla att utnyttja biblioteken mer. Och handen på hjärtat #boblmaf, hur många olästa böcker har vi inte i våra hyllor, böcker som vi rentav glömt bort?

Samtidigt tycker jag ändå att det skulle kännas lite underligt att komma hem till en läsande människa som inte har några böcker hemma. Som om personen skulle ha gömt undan sina böcker någonstans, eller bara ljugit om sitt läsintresse. Eftersom jag för tillfället ligger hemma med världens onödigaste lilla feber tänker jag också – med risk för abibliofob-hyperventilation – på hur vidrigt det skulle vara att bli fången i hemmet p.g.a. sjukdom/världens undergång/annan liknande orsak utan att ha böcker att läsa…! The horror!

För mig utgör vår bokhylla dessutom – dess svällande, skrymmande storlek och tendensen till dammsamlande till trots – en väsentlig del av vår inredning. Ja, säger den, i det här hemmet bor en bokälskare (och hennes man som har ett mer normalt förhållande till böcker). Frågor på det?

14 tankar på “Ett läsande hem

 1. Jag håller med i allt det du säger – och ändå är jag en bokälskare som knappt har några böcker i det hem jag för tillfället befinner mig i. Omständigheter (läs jobb) som gör att jag inte har bott på samma ställe sedan jag ”flyttade” hemifrån gör att böckerna fortfarande ligger i kartonger hemma hos föräldrarna – för knöligt att flytta med. Olästa böcker har dock fått följa med och sen har jag ju lyckats samla på mig några stycken. På en månad (efter senaste flytten) finns tolv böcker i bokhyllan. Alla är nu lästa och det börjar bli dags att samla på sig nya. Jag längtar så till den dag jag kan ta med mig alla mina böcker och plocka upp i en oerhört fin bokhylla och göra dem till en del av min inredning!

  • Men det där är ju iaf en tillfällig lösning 🙂 Minns när jag åkte på utbyte till Göteborg med bara några tjocka böcker i bagaget… Men som tur fanns där ett utmärkt stadsbibliotek, och ändå samlade jag på mig en drös med nya medan jag bodde där. Det kändes så lyxigt att bo i ett land där alla böcker i bokhandlarna plötsligt var på mitt modersmål 🙂

 2. Nej, men, jag får det inte att gå ihop. Precis som du säger, vad gör man om man ligger hemma sjuk och läst de böckerna man har hemma? Kallas det läsintresse? Att inte ha några böcker hemma som man inte läst? Att inte ens ha de man har läst och älskat? Eller, det kanske är det som är ett läsintresse, och det vi håller på med här är mer…nördigt och extremt. Men det är ju så underbart! Jag älskar ett rum (eller flera) som är fullproppat med böcker. Det är ju halva grejen…

  • Ja, alla tänker vi ju olika (tänker t.ex. på hur vissa inreder bohemiskt rörigt och andra stramt minimalistiskt), men som sagt har jag själv också lite svårt för att få bilden att gå ihop även om jag inte vill kritisera hans sätt att leva och bo. Kan bara inte alls själv relatera till det, bokhamster som jag är 🙂

 3. Jag skulle inte kunna tänka mig att bo utan böcker. Jag har 4 + hyllor fullproppade med böcker och då har jag ändå haft storrensning. Jag önskar att jag var bättre på att använda biblioteket, men av olika anledningar brukar det sluta med att jag köper böcker istället.

  • Jag använder nog biblioteket också, flitigt, men ibland kan jag rentav känna besvikelse över att en efterlängtad bok finns där och att jag inte får köpa den i stället… Fånigt ju!

   • Det är ju inte alls fånigt! Jag kan känns likadant, det känns ju som onödigt att köpa en bok efter att man har läst bibblans exemplat (för det är ju inte så att jag kan gå förbi den efterlängtade boken på bibblan).

 4. Jag har en massa böcker i lägenheten. Både lästa och olästa (106 st sist jag räknade). Jag skulle inte vilja vara utan dem. Sen har jag minst lika många i förrådet. De ska ställas upp i den nya lägenhetens förråd när vi flyttar. Alla mina böcker får nämligen inte plats i lägenheten. Tur att jag sparde Billybokhyllorna när vi uppgraderade till några snyggare. Kanske köpter jag ytterligare en Billy att ha i förrådet. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s