Skilsmässoskildring

Anna och Mats bor inte här längre av Helena von Zweigbergk XXXX
Anna och Mats minns ni, det dysfunktionella paret från Ur vulkanens mun (minirecension här)? Tre år har gått sedan händelserna i den boken, och nu har de – tack och lov – bestämt sig för att skilja sig. De skaffar nya lägenheter, inreder nya barnrum åt Molly och Sebbe och försöker klara sig vidare på stapplande ben. Anna var den som fattade beslutet, Mats är bitter över det samtidigt som han – lite halvklyschigt nog – redan har hittat en ny, betydligt yngre kvinna. Samtidigt fungerar åldersskillnaden mellan Mats och Johanna, den nya kvinnan, som ett effektivt sätt att lyfta fram Mats förvirrning i alltihop.

Jag tycker väldigt mycket om den här boken, även om det gör ont att läsa. Anna och Mats vet det, likaså läsaren, de var tvungna att skilja sig. Ändå är det sorgligt. Mats mamma svansar kring barnbarnen och ojar sig och vojar sig och berättar att hon och Mats pappa minsann fortfarande är gifta även om de inte har haft ett lyckligt äktenskap. För barnens skull…
Molly och Sebbe lever varannanveckaliv hos föräldrarna, och det är hjärtskärande att läsa om hur Mollys första reaktion när hon ser sitt nya fina rum hemma hos pappa är att hon vill visa det för mamma. Sebbe är redan tonåring och försöker fnysa sig igenom alltihop. Min enda invändning mot den här boken är egentligen Elin (läs så får ni veta) och hennes inblandning i intrigen. Det hade jag nog klarat mig utan.

5 tankar på “Skilsmässoskildring

  1. Pingback: Anna och Mats bor inte här längre – Helena von Zweigbergk « Eli läser och skriver

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s