Bokhandelsspaning, the Asia edition

Nu var det ju inte som om jag skulle ha haft någon brist på läsning medan vi var på resa, men som den boknörd jag i själ och hjärta är ville jag gärna ta mig en liten titt på de bokhandlar som fanns att tillgå.

Hong Kong var bokhandelsmässigt förvånande nog en besvikelse. Rätt små och trista bokhandlar, med en hel del självhjälpsböcker och annat icke-inspirerande. Steve Jobs-biografin fanns överallt såklart, och om inte den så åtminstone någon annan bok om samme man. Vissa bokhandlar sportade med inplastade böcker (the horror!), och ibland kunde jag leende notera att de böcker jag själv precis läst eller skulle börja på (The Night Circus, The Marriage Plot och i viss mån även The Language of Flowers) var högaktuella även här. Hong Kong-borna själva hade alla smartphones och/eller surfplattor i händerna, så jag hoppas att de sköter sin läsning ens på det sättet!

Åker du till Bali ska du nog ha med dig alla de böcker du tror att du kommer att vilja läsa under resans gång. Visst fanns det några små byteshyllor på hotellen, och jag snavade över en Used book-butik i Seminyak, men utbudet på de här ställena var av kategorin Harlequin och sedan, av någon anledning, Berhard Cornwells samlade produktion på tyska. Nein danke.

Men sedan, Singapore! Eller snarare, favvo-kedjan Kinokuniya som jag stiftade bekantskap med redan i Kuala Lumpur anno 2007 och som är stor i Asien men finns även i  i USA och Australien. Den på Orchard Road vi var inne var händelsevis Singapores största bokhandel, och mm, där hade jag kunnat stanna läng(r)e! Jag menar, en bokhandel som erbjuder köpkorgar (som jag till min glädje såg människor använda), bara en sån sak! Mr Bokbabbel var duktig och gick till den lokala hyllan och browsade medan jag mest fotade Monika Fagerholms böcker (!), klappade på nya Kingen och snubblade över Steve Jobs nuna i vart och vartannat hörn. Det var också här jag gjorde resans enda bokköp, ett spontant sådant i form av graphic novel-älsklingen Craig Thomas nya alster Habibi. Inbunden och nästan lika tjock som tidigare nämnda King och Jobs, och på intet sätt ett supersmart köp sådär sista timmarna innan man ska flyga hem med sin 2,5-veckas packning. Men Habibi hade hamnat i min ägo förr eller senare i alla fall, och nu valde jag förr med den extra bonusen att jag nu kan skriva in att boken är köpt i Singapore under bröllopsresan!

11 tankar på “Bokhandelsspaning, the Asia edition

  1. Åh älska Singapore! Mina föräldrar bodde där under en lång period och det var som ett andra hem för mig. Och ja… MYCKET bra bokshopping. Förr låg ett Borders på Orchard Road där jag kunde spendera timmar!

  2. Det här var kul att läsa! Är alltid intressant att höra om lite lokalfärg och vad som slår utomlands. Brukar själv alltid roa mig med att kolla in vad turister läser i sina solstolar när jag är på semester.

    (Har för övrigt varit i Singapore tre gånger tror jag, men missat allt vad bokhandlar heter, hur nu det kan komma sig!?)

    • Skoj att höra att det uppskattades, nu är ju inte Hong Kong och Singapore lika bokhandel-upphetsande som säg, London eller New York, men ville gärna skriva ner några betraktelser. Klart man kollar vad solstolsfolket läser! 😀

      Åh, om du åker igen MÅSTE du bege dig till Kinokuniya!!

  3. Pingback: San Francisco, boknördarnas stad | Bokbabbel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s