Rätt bok i rätt tid

Ibland gillar jag att läsa böcker lite ”off season”; tänk Åsa Larssons vrålvintriga böcker lästa med rosévinsglaset i handen på sommarstugans veranda eller solstekta och front porch-rika sydstatsskildringar avnjutna medan det nordiska novemberrusket piskar på utanför rutan. Å andra sidan har väl ingen undgått att märka att 95 % av #boblmaf börjar yla om böcker som handlar om krispig luft/granna löv/snygga höstkläder som andas Lorelai Gilmore så fort september augusti står för dörren (Exhibit A: Jag påbörjar läsningen av A Lake of Dead Languages). Rätt bok i rätt tid således, och den senaste tiden har jag läst böcker som legat nästan kusligt i tiden:

– Att Liza Marklunds nyaste deckare Du gamla, du fria hade första recensionsdag 23.11 och att själva boken börjar den 22.11 var knappast ett sammanträffande utan bara smart uttänkt av (Pirat)förlaget, men lite skoj var det allt. Främst utspelar sig boken dock i december, och jag lovar, min recension är på kommande!
– I torsdags firades det Thanksgiving på andra sidan Atlanten, något jag halvhjärtat noterade men reagerade starkare på då jag samma dag läste de sista sidorna i The Language of Flowers (recce på kommande även här..!) där det vankades just… Thanksgiving!
– Och som Metta redan påpekade var det ju även 11/22-dagen alldeles nyligen, och skrämmande nog bestämde sig min Kindle för att klicka ner den där Stephen King-boken ”alla” (läs: Metta, Helena och – när hon inte är för upptagen med att dela ut gula kort – Påhittade nöjen) talat om på sistone. Skumt det där, borde ta och maila Amazon och fråga om de har tänkt sig att jag faktiskt ska betala för de där böckerna som deras lilla Kindle klickar hem åt mig sig i tid och otid…?

P.S. I år ska min komma i julstämning-bok förresten vara Dash and Lily’s Book of Dares (ni som redan läst den kan med fördel läsa min julstämningsbok från förra året, Comfort and Joy!) Jag kollade, och handlingen i Dash and Lily… börjar först 21:a december, men så länge tänker jag inte vänta. På insidan av pärmen beskrivs den trots allt som en ”love story that will have readers perusing bookstore shelves, looking and longing for love (and a red notebook) of their own”. Come to mama!

4 tankar på “Rätt bok i rätt tid

  1. Jag gillar rätt bok på rätt plats – att hitta den där boken som passar in på just det ställe man råkar vara. Mitt absolut bästa val i den genren var att läsa Elisabeth Rynells Hohaj, som utspelar sig i Norrbotten, på en midsommarvandring i Oulanka. Rynells lyriska (hon började som lyriker och det märks) beskrivning av sommarljuset (och knotten!), när jag själv satt utanför tältet i gyllengult midnattssolsljus och läste – det går inte riktigt att beskriva, men känslan finns kvar varje gång jag ser eller läser om boken. (Hon beskriver vintern väldigt bra också, för den delen, jag som är född däråt minns ännu med fasa vintrarna.)

  2. Jag har precis börjat läsa ”Miracle on Regent Street”, en julchicklit i varuhusmiljö som jag hoppas kan bli årets ”Comfort and Joy”, och upptäckte att boken börjar den 1 december. Jag är ett par dagar för tidig, damn! 😉 Jag har ju annars mina ritualistiska omläsningar av Maria Lang på exakt rätt datum. Eh, ja. Bra att man är normal…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s