Skattjakt och kurragömma i ett juligt New York

Dash and Lily’s Book of Dares av Rachel Cohn och David Levithan XXX½
Dash skilda föräldrar firar jul i tron att Dash är hos den andra föräldern. Men det passar Dash utmärkt, för då kan han ströva omkring i New York i många dagar helt ifred. Vilket han också gör, och en dag då han som vanligt är inne på Strand hittar han en röd Moleskine-bok instucken bredvid Fanny & Zoey. Det är Lily som har  lämnat små ledtrådar och utmaningar åt honom, och Dash hoppar snabbt på utmaningen och utmanar i sin tur Lily. På så vis tas läsaren med på en skattjakt genom ett juligt New York, och samtidigt lär man såklart känna Dash, Lily och deras vänner och släktingar. Kommer de unga tu att träffas, och hur går det i så fall då?
Dash och Lily är förvisso lite löjligt motsatta med sina hata julen vs älska julen-inställningar, men om man plockar upp den här boken förväntar man sig knappast en blivande nobelpristagare heller. Boken är varmhjärtad och mysig, perfekt för snöiga regniga dagar i väntan på julen. Jag gillar den personligen bättre än Nick and Norah’s Infinite Playlist av samma författarduo, men det beror med största sannolikhet främst på att jag – surprise surprise – är en boknörd och inte en musiknörd.
Boken har också utkommit på svenska på X-Publishing i höst. Ni har med andra ord ingen orsak att inte läsa boken.

13 tankar på “Skattjakt och kurragömma i ett juligt New York

 1. Visst är den fin?
  Håller med den är bättre än Nick And Norha’s Infinite Playlist, men det är ju boknörderiet i den som gör det. Alla beskrivningar av Strand till exempel. Jag kom i julstämning i augusti när jag läse den och skratta för mig själv när jag sträckläste den en ledig dag.

 2. Jag var inte så jätteförtjust i ”låtlistan” men den här blir jag genast nyfiken på! New York och bokhandel – vilken kombo! Inget kan ju gå fel, känner jag!

 3. Som jag gillar den här boken!! Jag läste den på engelska förra året och har den svenska nu för att starta i övermorgon, den rätta startdagen!

 4. Jag har missat all jullitt i år, men noterat att det är ovanligt mycket jullitt. Måste vara en ny genré, inte sant! Skrev på en annan blogg att jag tyckte den här boken var som en vuxenvariant av Den vita stenen, men jag tror Unga Fröken inte riktigt vet vad jag pratar om då? (Gunnel Lindes bok, blev barnprogram på, hrm, 70-talet). Verkar i vart fall väldigt mysig. Att spara till nästa jul då eventuellt alla köpstopp upphört, kanske.

  • Förutom ”Comfort and Joy” förra åre har jag nog inte läst jul-litt tidigare jag heller, men det är helt kul att läsa en eller två för att komma i stämning!
   Har HÖRT om Den vita stenen, men vet nog inget om den tyvärr 🙂 Är både ung och Finlands-boende 😉

 5. Läs gärna Den vita stenen om du inte har gjort det! Den är faktiskt bra, blandar absurditeter och allvar och tar framförallt barn och barns känslor på allvar på ett sätt som inte alltid är självklart i barnlitteratur. Den finns på stadsbibban, bara att låna 🙂

 6. Pingback: Snöstorm och julböcker | Bokbabbel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s