Metalitterär magi i serieform

The Unwritten – Tommy Taylor and the Bogus Identity av Mike Carey & Peter Gross XXXX-
Jag läser gärna graphic novels, men är halvdålig på att botanisera i de hyllorna i bokhandlar och på bibliotek. Därför är det trevligt när en guru inom området läser och bloggar om en serieroman, och jag dessutom hittar nämnda bok på biblioteket!

The Unwritten är första delen i en serie och handlar om Tom Taylor vars pappa Wilson Taylor var en känd barnboksförfattare som skrev om en ung trollkarl vid namn Tommy Taylor. Wilson försvann spårlöst för flera år sedan, och Tom försörjer sig numera genom att delta i bokmässor etc. som inspiration för den fiktive hjälten Tommy Taylor – en roll han själv egentligen inte alls vill axla. Sedan dyker det dock upp en mystisk journalist som anklagar Wilson för att ha köpt Tom av ett fattigt par och Tom dras in i ett äventyr med inslag från just pappans berömda böcker.
Jag gillar The Unwitten, som på ett snyggt sätt lyckas blanda fankulter, magiska inslag och cynisk humor. Det är som en lite mörkare och vuxnare Harry Potter (likheten till bokserien nämns också), och Bokstävlarna jämför den också med The Magicians vilket även jag skriver under på. Jag gillar bokmässesekvenserna, och det skräckförfattarsymposium Tom hamnar på. Nördiga blinkningar ftw!

8 tankar på “Metalitterär magi i serieform

 1. …Och ett otroligt snyggt omslag också, omslagsnörd som man är. Låter onekliogen spännande dessutom. Är urkass på grafiska romaner, men det är en genre jag gärna skulle utforska mer.

 2. Vad fint att du gillar! 🙂 Jag är mycket sugen på att fortsätt läsa om Tommy Taylor och hans metalitterära eskapader, inte minst för att jag misstänker att det blir ÄNNU mer meta i kommande böcker.

 3. Tycker Bokomaten och Anna ska försöka komma över sin rädsla för serieromaner, textnörden i mig var också lite skeptisk men det är en värld man inte ska gå miste om!

  Nathalie, ”The Magicians”-vibbarna finns där, men jag tror inte att de skulle förstöra din läsupplävelse!

  Bokstävlarna: Blev ännu lite kärare i Helsingforsregionens bibliotek när jag upptäckte att de har ganska många Tommy Taylor-album, vill nog gärna läsa mera!

 4. Tack för tipset – och extratack för att du avslöjade att den finns på biblioteket. 🙂 Är lite kär i helmet-databasen och dess möjligheter just nu. Sänder speciellt en tacksamhetens tanke till biblioteken i Grankulla och Esbo som förser mig med det mesta av min läsning just nu – även om jag knappt satt min fot i någondera kommunen.

  • Ingen orsak – på båda! Mitt lokalbibliotek Hagalund är rätt välförsett, men förser mig nog via Helmet med böcker från de mest obskyra platser i huvudstadsregionen 😉 Härlig möjlighet!

 5. Pingback: Gillian Ni-vet-nog-vem | Bokbabbel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s