Vi tar väl årets sista Tom Perrotta-inlägg då, va?

Election av Tom Perrotta XXXX
Duktiga flickan Tracy Flick vill bli elevkårens ordförande i Winwood High. Engelskaläraren Jim McAllister sätter dock käppar i hjulen för henne när han föreslår att skolans populära och snälla fotbollsstjärna, Paul Warren, ska ställa upp i valet. Alltihop spetsas till då Pauls lillasyster Tammy i ett utbrott av frustration bestämmer sig för att ställla upp hon också.

Innan ni suckar åt att boken verkar handla om jobbiga high school-ungdomar eller tråkig politik, vill jag genast stoppa era tankegångar. För jo, det är klart att det finns lite av det också, men framför allt finns det karaktärer man känner för och bryr sig om. Det finns skolskandalen om Tracy som hade ett förhållande med en av lärarna, och det finns Tammys hemlighet som är den största orsaken till att hon ställer upp i valet. Och allt berättas med Tom Perrottas oefterhärmliga både varma och vassa skärpa.

She was exactly the kind of kid I was trying to reach, a smart, unhappy girl who wanted nothing more than to be accepted by the jock/cheerleader aristocracy at Winwood and had no idea – how could she? – of how relieved she was going to be to find a different world in college, more charitable standards of value.

Jag älskar greppet att låta många av karaktärerna stå för berättandet, deras synvinklar smälter in i varandra och det är riktigt snyggt gjort. Som läsare ser man hur nära – och ibland långt ifrån – de kommer varandras hjärtan och/eller hemligheter, och det ökar spännningen. Perrotta får dessutom ett stort plus i kanten för att han låter Tammy läsa om en av sina gamla älsklingsböcker, one of those Sweet Vallet High-bokks I used to love so much. Lovin’ it, Tom!

7 tankar på “Vi tar väl årets sista Tom Perrotta-inlägg då, va?

 1. Åh, fint med ett sista Tom Perrotta-inlägg på årets sista dag! Jag har – gasp – inte läst Election, bara sett filmen, som är riktigt sevärd och kul. Borde göra något åt det. Älsk på Sweet Valley-refen!

  • Ja, nästsista var det ju om man vill vara petnoga, men det kändes som helt rätt sätt att avsluta året! Har ”The Wishbones” och ”The Abstinence Teacher” hemma och ska ännu haffa ”The Leftovers” när den kommer som Kindle-version eller som häftad. Har du läst ”Joe College” och debuten ”Bad Haircut”, är de värda något?

   ”Election” är rätt kort, kanske en tvåhundra sidor med ”luftigt” typsnitt, den klämmer du lätt, för det är den värd!

   • ”The Wishbones” är lite fluffigare och mer ladlittig än de andra böckerna, men jag gillade den mycket. Påminde en hel del om Nick Hornbys ”High Fidelity” (en favoritbok). ”The Abstinence Teacher” är också kanon, riktigt vass och kul satir i förortsskrud. Mer klassisk Perrotta. ”Bad Haircuts” är non-fiction, har jag för mig, med underrubriken ”Stories from the 70s”. Kan nog vara läsvärd. ”Joe College” jagade jag med blåslampa under Stora Tom Perrotta-hösten 2007, då den alltid var tillfälligt slut hos Adlibris. Sedan har jag liksom glömt bort den. Vet att Jennifer Weiner, som fick in mig på Perrotta till att börja med, är ett fan av den boken.

    Ska definitivt läsa ”Election” också!

 2. Pingback: Boktips i Radiohuset | Bokbabbel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s