Länkmåsten x2

Okej hörni, om ni inte läser någonting annat i helgen måste ni i alla fall läsa detta:

1. Dark Places-Helenas långa och kloka recension/dissekering/fundering kring bantning och Katrin Zytomierskas LCHF-bok. Eeh, tänker ni nu med rynkade näsor, en lång recension om en bantningsbok? Jag förstår er spontana reaktion, men lova mig att ni ger inlägget en chans! Ni kommer att märka att det är värt det.

2. Nina Lekander och Aase Berg kom häromdagen med minst sagt underliga, snudd på rasistiska uttalanden om finlandssvenskar i sina respektive recensioner av Merete Mazzarellas nya bok Det enda som egentligen händer oss. ”Lätt efterblivna” var ett citat som användes, läs mer här. I dag kom Philip Teir med en replik till uttalandena, och Nina Lekander svarar genast på den. Jag tycker dock hon skämtade bort det hela, men så är jag såklart lite partisk.

10 tankar på “Länkmåsten x2

 1. Tack för länkning och shout-out! 🙂 Helt galet, det där med Lekanders och Bergs texter om finlandssvenskar! Byt ut ”finlandssvenskar” mot vilken annan nationalitet som helst, och texten hade aldrig fått publiceras…

 2. Jag läste allt i ett svep, bra länkar. Bantningsgrejen var (som vanligt) bra skriven och helt lagom lång. Just den metoden verkar det ju finnas tusen och en åsikter om så det var intressant att läsa en kommentar ur en lite annan synvinkel.

  Angående det finlandssvenska så är det ju uppenbart att en del skriver innan de tänker. Har inte träffat någon finlandssvensk som är som skribenterna påstår men jag skulle gärna läsa något av en finlandssvensk författare (någon annan än Tove Jansson).

  • Kul att du läste alltihop!
   Även om Berg och Lekander rentav hade träffat någon mindre smart/trevlig finlandssvensk är det ju absurt och oprofessionellt att de skär ett helt folk över samma kam. Mycket underliga citat, det kommer man inte ifrån!
   Ska försöka skriva lite mer om finlandssvenskt, speciellt nu med tanke på att det är Norden-tema på bokmässan i Göteborg i år. Men några spontana tips är favoriterna jag alltid nämner; Märta Tikkkanens ”Århundradets kärlekssaga” och Malin Kiveläs ”Du eller aldrig”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s