Honom minns ni kanske?

The Leftovers av Tom Perrotta XXXX-
Ni ba: Herregud, bloggar människan om Tom Perrotta igen? Har hon inte snart läst alla hans böcker?
Jag ba: Jajamen, och nej, ytterligare två olästa står ännu i hyllan! (Bad Haircut vet jag inte om jag ska läsa alls, den verkar inte vara fiktion).

The Leftovers är Perrottas senaste roman och egentligen den bok som fick mig att ta mig an hela författarskapet över huvudtaget efter Helenas minst sagt entusiastiska Leftovers-peppande under förra hösten. Vi vandrar i samma bekanta Perrotta-land med den lilla amerikanska östkuststaden där vanliga människor lever och har problem. I denna bok har det dock skett något mycket ovanligt – för tre år sedan, vi en tidpunkt som senare kom att kallas the Sudden Departure, försvann en stor del av U.S.A.s befolkning spårlöst. Jennifer Lopez är borta, liksom många av invånarna i staden Mapleton. Lika skarpt som alltid skildrar Perrotta sedan hur de som blev kvar försöker tackla vardagen som i all sin tristess ändå känns skrämmande och oförutsägbar. De mer radikala ansluter sig till sektliknande grupper (jag tycker de vitklädda, stumma och våldsamt rökande människorna som stryker omkring på gatorna känns väldigt obehagliga!), andra hänger sig åt destruktivt tonårsliv så långt bort från Duktig Flicka-livet man kan komma.

Det här är ingen lätt bok att knyta ihop, läsaren får som vanligt följa många karaktärer som trots allt ska utvecklas på vägen. Kanske lyckas Perrotta inte till hundra procent med just slutet, men i övrigt är han stark som vanligt, då han blandar skratt och sorg på ett sätt som bara han kan. Hoppas innerligt på att han skriver något nytt, fort fort.

8 tankar på “Honom minns ni kanske?

    • Precis, där åker du till djungeln och allt och är rädd att du missat något och så är det mest upphetsande som har hänt att jag har läst ytterligare en Perrotta-bok 😛

  1. Tyckte att det varit lite tunnsått mellan Perrottainläggen på sistone. Bra med bättring! 😉 Angående nytt alster av vår gemensamme favoritherre: ja, visst längtar man redan! Tyvärr verkar han ta åtminstone tre år på sig mellan boksläppen. Gud, det är ju ingenting om man tänker på vilket jättejobb det är att skriva romaner, men man är väl otålig…

    • De har ju blivit något av ett återkommande inslag ja 😀 Ja, klart det är ett megajobb att skriva en bok, men det är inte alltid man tänker på det som otålig(t) läsare/fan!

  2. Pingback: Årets kanske sista bokrecension blir traditionsenligt en om Tom Perrotta | Bokbabbel

  3. Pingback: The Leftovers blir tv-serie | Bokbabbel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s