Bokbabbels snabbläsarskola

Tänkte passa på och lista några tips på snabbläsning medan jag ännu är någonslags ”auktoritet” att räkna med. Såväl IRL som i bokbloggosfären får jag ofta frågan hur jag hinner läsa så mycket, men efter en liten Twitter-poll häromveckan märkte jag att inte bara min gamla snabbläsarrival Enligt O utan också t.ex. Pocketlover efter drygt två månader in på det nya året ligger jämsides eller rentav före mig i lässtatistiken. Vixx ville också vara med på ett hörn, men Enligt O tyckte inte att det räknas om man inte bloggar någonting om böckerna…

1. Bra gener. Snabbläsning går naturligtvis att öva upp, men en bra genpool är inte att förakta. Själv får jag tacka min pappa(s sida av släkten) för läsargenerna.
2. Utnyttja varje tillfälle till läsning. Nu behöver man kanske inte överdriva, men reklampauser, köer på banken etc. är alldeles utmärkta tillfällen att stjäla till sig några minuter lästid.
3. Pendla till jobbet. Alternativt bo supernära så att ni kan ligga vakna en extra halvtimme på kvällen och läsa i sängen.
4. Smarttelefonens vara eller icke-vara. Ja-a ni, det här är en knepig fråga. Jag älskar min iPhone och gillar att t.ex. kunna spontanblogga/Facebooka från den när jag ramlar över en efterlängtad bok. Om man mot förmodan packat sin väska så dåligt på morgonen att pendlingsboken hinner ta slut och man inte har en annan med i väskan, kan man alltid ty sig till t.ex. Kindle-appen. Men: ingen vet bättre än jag hur effektivt framför allt Twitter stjäl lästid av dig…
5. Ha inte ett bokmärke i vägen. Läs inte rad för rad med ett papper som täcker resten av sidan, utan låt blicken dansa fritt över sidan. Hej vad det går!
6. Utnyttja ljudböcker. Nu är det här ett tips jag inte själv utnyttjat eftersom jag föredrar den fysiska läsupplevelsen och att få läsa i egen takt. Men jag kan tänka mig att det här är ett utmärkt sätt att trots allt tillägna sig en bok medan man diskar eller är ute och och powerwalkar.
7. Internetfria kvällar/veckoslut. Inte heller det här har jag testat annat än när det hänt lite av sig själv. Det är alldeles för lätt att fastna i fällan att vara så upptagen med att blogga och twittra om den sköna kväll man ska ha med boken och tékoppen att kvällen är förbi innan man hunnit plocka upp boken.
8. Studera juridik eller litteraturvetenskap. Enorma mängder att läsa inför seminarier och tenter ger god träning.
9. Kom ur lässvackor. Testa vilket/vilka sätt som lättast får dig ur lässvackor. För mig fungerar ungdomsböcker bäst, andra tyr sig till trygga omläsningar.
10. Läs. Övning ger färdighet och så vidare. Och läs böcker ni tycker om!

38 tankar på “Bokbabbels snabbläsarskola

 1. Pingback: Liten appendix till snabbläsarskolan « Bokstävlarna – en bokblogg

 2. 11. Ha ingen tv. (Det här sa Bokstävlarna också).
  12. Ha ett bokmärke som inte är i vägen, men som gör att du snabbt hittar var du var.
  13. För den som läser flera böcker på en gång: ha en på tuppen, en annan vid köksbordet, en tredje i jackfickan… (med bokmärken i).
  14. För vissa människor spelar fonten och kontrasten mellan bokstäverna och sidan stor roll, tänk på det när du skaffar böcker. Om texten flyter ihop för en går det inte att läsa snabbt.
  15. Snabbläsning är inte alltid ett självändamål – om du är en långsam läsare så ska du välja genrer som mår bra av långsam läsning: poesi, prosalyrik, aforismer, dramatik. Njut av orden och avsmaka dem – det är något som snabbläsare ofta är dåliga på…

   • Jo, det är bra att kunna ändra font. Nån läsare som jag tittat på har också möjlighet att välja bakgrundsfärg, det gillade jag. Och så är de i allmänhet lätta – många människor har svårt att rent fysiskt hålla i en tung bok. Det finns mycket positivt med en e-boksläsare, måste bara hitta en bra 🙂

    • Ja jisses, att läsa en tegelsten i sängen, nej tack! Kul idé med att ändra bakgrundsfärgen även om jag knappast själv skulle använda mig av den funktionen. Gråsvart text på vitt botten är nog mest läsvänligt tror jag

 3. Strävar efter att ha internetfri söndag (svårt) , och om det inte funkar ( ibland måste man ju bara på nätet) så försöker jag surfa mindre på söndagar. Kul att kunna läsa snabbt, men också kul och härligt att läsa långsamt och njuuuuta av läsningen 🙂

  • Duktigt duktigt! Ja, vi snabbläsare kan ju bli lite hetsiga av oss, personligen är det bästa betyg jag kan ge en bok att jag känner att jag vill läsa den långsamt så att den inte tar slut 🙂

 4. Haha, vilken härlig lista! Jag önskar att jag klarade av det där med internetfria kvällar/helger eller ens timmar… Det är helt klart så att man skulle få mer läst om man inte spenderade sådana enorma mängder tid vid datorn, å andra sidan är det oftast kul det med och man övar ju upp lässnabbheten genom att man nästan alltid läser något på skärmen (facebookuppdateringar, bokbloggar, artiklar etc). 😉 Jag har hunnit med 28 böcker i år hittills, vet inte riktigt hur det har gått till men tror det har att göra att jag har börjat få lite betalda recensionsuppdrag och att jag läst en hel del bra som har gjort att läslusten har hållit i sig. I min läsa-härnäst-hög så ligger just nu bland annat Lukas Moodyssons nya roman, Knausgårds trea och C-J Vallgrens nya roman. Av någon anledning känner jag på mig att dessa böcker inte lär inverka skadligt på läslusten, de heller…

  • 28, hoppsan! 😀 Ja, kanske övar man lästakten också med sin multitasking, som att hänga med i flera twitterdiskussioner samtidigt 😉 Sedan är det ju också helt trevligt när man får tidningsrecensera, då är bokläsningen ju faktiskt att jobba! #win Hoppas du gillar Knausgård!

 5. Och just det, det faktum att jag aldrig tittar på teve gör ju att jag läser när de flesta tittar på tv på kvällarna. Det har bara blivit så, brukar dock kolla på svtplay och serier i datorn emellanåt men inte alls varje dag…

  • Blir nog inte riktigt varje dag för oss heller, men visst klämmer vi ofta ett avsnitt eller två med Mr Bokbabbel. Många serier är ju dock bara 20 minuter långa, så det är rätt lugnt

 6. Tack för ett bra och inspirerande inlägg! Jag blev oerhört sugen på att ta tag i mina påbörja böcker som ligger lite överallt halvlästa pga lässvacka. 🙂

 7. Bra tips, men… hrm hrm, jag har liksom försökt jobba på motsatsen. Hade en period då jag nästan andades in böcker, så snabbt gick det att läsa dem, så nu försöker jag ofta välja böcker som kräver en långsammare lästakt. Har du några tips för den som vill lära sig att läsa långsammare? 😉

  • Nå, det här är ju ett inlägg med en gnutta humor förstås, och jag är medveten om att jag ibland verkligen borde sakta ner och verkligen läääääsa boken. Men ja, för att sakta ner kan du t.ex. använda det där bokmärket så att du bara ser en rad åt gången 😉 Anteckna samtidigt, berätta sidan/kapitlet högt för dig själv efter att du läst, filosofera. Typ.

 8. Alltså, bokmärke så att man bara ser en rad åt gången…. är det verkligen nån som läser så? Det måste ju vara otroligt frustrerande. Jag läser liksom genom att göra nedslag här och där i texten och sätter in det i sammanhanget (vilket gör att jag ibland vid omläsningar upptäcker en hel rad som jag aldrig sett tidigare…), att läsa ord för ord och rad för rad går bara inte.

  • Ja, ser det väldigt ofta t.ex. i bussen! Har för mig att det kan hjälpa dyslektiker iofs, men varför människor utan lässvårigheter sysslar med det övergår mitt förstånd. Klart hämmande ju!

   • Det finns många andra läsproblem än dyslexi och att texten ”hoppar” eller flyter ihop är ett av dem. (Därav mitt tips nr 14.) Färgade glasögon eller en färgad plastficka att läsa igenom och ett bokmärke för att se till att man håller sig på raden (det kan speciellt vara en utmaning i en skakig buss) kan vara till stor hjälp.

    • Ja, om det hjälper läsningen så är jag naturligtvis för det! Men för oss utan lässvårigheter rekommenderar jag det inte, utan i stället låta blicken vandra fritt på sidan

     • Herregud, inte medveten om att det faktiskt händer andra också!! Jag läser en rad i taget för att jag dels hör rösten i huvudet, likosm men jag kan också uppleva att texten hoppar! Och upplever definitivt att det lär lättare med vissa finter och format! Spännande att det gäller en del andra också! Nu läser ju jag ändå några böcker i veckan men jag lägger ju också enormt med tid på det. Mvh osocial och pendlare.:)

  • Bra tillägg! Nu är ju det här inlägget skrivet med en hel del humor, läsning bör naturligtvis handla om att läsa bra böcker, böcker man själv vill läsa, i stället för prestationer. Men jag får den där frågan rätt ofta, så nu kan jag iaf hänvisa till det här inlägget 🙂

 9. Pingback: En månad i läsandets tecken : TidningsIda

 10. Goda gener vet jag inte om jag har, ingen annan i min familj läser särskilt mycket men snabb är jag ändå, det lönar sig att läsa litteraturvetenskap. Blicken sveper över boksidan så inga dumma bokmärken i vägen här inte och vart jag än ska har jag minst en kvarts resväg, perfekt! Borde kanske testa ljudböcker så att det kan bli fler promenader och internetfria kvällar (nån gång).

 11. Pingback: Bokbabbel 2011-2014 | Bokbabbel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s