Inte så beach house-ig, men bra ändå

Maine av Courtney Sullivan XXXX-
Den Irlandsbördiga familjen Kelleher har sedan tiotals år tillbaka en sommarstuga på stranden i Maine (ja, först var det faktiskt en stuga, sedermera fick den ett beach house som tillägg). På bokens baksida står det att tre generationer kvinnliga Kellehers denna sommar samlas i stugan och huset, alla med sina egna problem snurrande i huvudet. Och ja, det stämmer förvisso, men det är först i sista fjärdedelen av boken som alla faktiskt är där, i Maine.

At Thanksgiving he had given her his business card, which did nothing to shed light on the matter. Maggie really only understood jobs that could be described in a single word: writer or doctor or teacher made sense. Vice president of debt capital markets and global currencies did not.

Som läsare får man följa den kyliga matriarken Alice som bär på en stor och ångestframkallande hemlighet som hon försöker skölja ner med en massa chardonnay. Hennes dotterdotter Maggie har flytt ett hopplöst förhållande i New York och kommer till Maine för att samla tankarna – och våga ringa modern i Kalifornien och berätta att hon är gravid. Alices svärdotter Anne Marie försöker fylla sitt liv med dockhus (och chardonnay), samtidigt som hon försöker låta bli att tänka på sin snygga granne hemifrån.

Det låter kanske lite blasé, men faktum är att de här livsödena engagerar. Det tar som sagt sin lilla tid innan de faktiskt hittar dit till beach houset, så man hinner verkligen lära känna dem genom deras agerande och genom tillbakablickar. Jag gillar hur alla sörjer Alices genomtrevliga döda man Daniel på sina egna sätt, jag vill hojta åt Maggie att dumpa skitstöveln, jag vill krama Anne Marie som lagar matlådor och sitter med vinglaset i handen och beställer små dockhusmöbler. Min läsning av Maine blev först lite splittrad p.g.a. yttre faktorer andra böcker, men då jag väl läste stortrvides jag!

10 tankar på “Inte så beach house-ig, men bra ändå

  1. Åh, måste – som tidigare konstaterat – läsa asap! På tal om flera generationer kvinnor och beach houses, har du läst något av Jennifer Weiner? Hennes Fly Away Home, som jag gillade väldigt mycket, handlar om en bedragen senatorshustru som drar sig tillbaka till familjens sommarställe på östkusten där hennes döttrar senare ansluter. Tror att du skulle gilla!

    • Visst är det Maine och sand och sådant också, men med tanke på titeln och bakpärmen tyckte jag att det blev betydligt mindre än väntat. Men: bra bok ju!

  2. Håller helt med om att det låååter lite klyschigt med ”tre generationer kvinnor” och något som Oprah skulle kunna rekommendera, hehe, men MAINE och beach house gör onekligen att man blir nyfiken ändå. Och är den Bokbabbel-certifierad så blir man ju extra nyfiken.;)

    • Knepigt att beskriva sådana här böcker när ingredienserna får många, dels inklusive mig själv, att rygga bakåt! Men som du så fint säger det så stämplar jag ”Bokbabbel-certifierad” på boken! 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s