3 x ungdomsboksinlägg

Tre intressanta inlägg om ungdomsböcker:
Johanna L tycker att lärare ska läsa aktuella ungdomsböcker – och jag håller med till 150 %, tycker snarare det är både en självklarhet och ett krav att man som lärare (och varför inte även andra som jobbar med barn och ungdomar?) håller koll på fältet.

Calliope konstaterar – och även här håller jag med till fullo – att det känns som om ungdomsböckerna är bättre nuförtiden. Och En full bokhylla är en rikedom påminner om ett äldre inlägg där hon funderar ifall vi 70- och 80-talister tycker att de ungdomsböcker som skrivs nu är bra eftersom vi dels hunnit bearbeta våra egna tonår, dels har samma referensram som författaren och därför kan relatera till boken.

Intressanta frågor och påståenden alla tre, vad tycker ni? Ja, nej, farfars byxor? Hinner inte skriva längre här just nu, men vill gärna diskutera vidare i kommentarsfältet!

4 tankar på “3 x ungdomsboksinlägg

  1. Ja, men självklart bör lärare läsa aktuella ungdomsböcker! I allafall om de arbetar med ungdomar.:) Jag kommer ihåg en lärare som för 2 år sedan skickaed ut alla sina elever i 7an i mitt bibliotek med en lista på böcker de fick välja bland till den periodens läsning. Hälften av böckerna fanns inte ens i biblioteket, större delen av dem gick inte ens att köpa in… längre… Riktigt skräckexempel tycker jag på dåligt samarbete. Lyckligtvis har vi kommit en bit på de två åren.=) Visst läser både jag, eleverna och våra lärare äldre litteratur också. 30 år gamla ungdmosböcker ibland. det är dock mer undantag och av en genomtänkt anledning då, precis som med all litteratur i skolan. För det mesta i alla fall..:) Det finns ju så otroligt mycket roligt nytt!! Halva lärarkåren här läser Hungerspelen just nu och flera har upptäckt cirkel. Någon enstaka svenlärare läser lite mer än så men sedan lämnar dem saken åt mig.;) Jag tipsar såväl lärare som elever och tycker faktiskt det finns en poäng för lärare att ha koll på vad sm SKRIVS nu. För det är ju et eras elever läser, om inte annat. Och det kan hjälpa till att få en inblick i leevernas liv på det viset också. Jaja, predikar för redan övertygade här förstås men så tycker jag i alla fall.=)

    • Klart att det även finns även bra äldre ungdomsböcker, visst har jag ju plöjt t.ex. Fem-böckerna och andra klassiker som liten. Men, det känns nästan oansvarigt av lärare och skolbibliotekarier att inte hålla sig a jour med vad som händer i litteraturvärlden, just p.g.a. inblicken i elevernas värld, och för att själv kunna inspirera och komma med lämpliga tips! Tur för din skola att de har dig 🙂

  2. Det finns ju rätt många s.k. crossover böcker just nu. Och med det menar jag inte att de skulle ha saknats förut, de bara marknadsförs mer för en större läsekrets. Men bättre eller sämre, tja, det vet jag inte riktigt om jag håller med om. Det beror på vad man lägger in i det. Finns väldigt bra äldre ungdomslitteratur också. Och en hel del nyare som hade mått bra av en extra redigering. Däremot tycker jag att det roliga är att man gör mindre åtskillnad mellan de konstlade åldersindelningarna. Det är ju dessutom rätt sena påfund att rikta sig till vissa åldrar.

    • Bra och dåligt har det garanterat funnit både nu och tidigare, men det där med crossover (och marknadsföringen överlag) är en bra point, säkert en bidragande orsak till att vi mer eller mindre vuxna hittar de där ungdomsböckerna vi tycker är bra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s