Att läsa Coben i Coben-land

Stay Close av Harlan Coben XXXX-
Ofta kan jag tycka att den kan vara roligt att läsa en bok som vitt skiljer sig från miljö man själv befinner sig i för tillfället. Tänk Åsa Larssons Kiruna-deckare på en thailändsk strand. Å andra sidan kan motsatsen, att läsa om ”rätt” miljö, ibland visa sig vara en riktig fullträff. Så var det i fallet Stay Close som jag började läsa i New York – eller snarare när vi de första dagarna bodde hos vår kompis i New Jersey. Harlan Coben-land! Jag har åkt genom utkanterna på Jersey City där största delen av historien utspelar sig, och harmas bara av att jag inte läst fram till Lucy the Elephant innan jag lämnade New Jersey, den hade varit skoj att se!

Nog om mig, och lite mer om Coben kanske? Säger som min fellow-vurmare när det kommer till suburban thrillers: förutom slutet som tappar i trovärdighet fungerar både intrig och persongalleri (och miljön såklart). Speciellt med tanke på att min (Kindle-)utgåva har det där vita staketet på pärmen, kan jag komma att sakna klassiker-Coben där han utforskar Wisteria Lane-liknande områden och blottlägger tragiska skandaler under den glänsande förortsfinishen. Eller tänker jag alltför mycket på hans frände Linwood Barclay, som trots att hans senaste böcker kanske inte varit riktigt lika vassa som de första jag läste, trots allt håller på att krypa förbi Coben i suburban thriller-racet? Kampen fortsätter i september med Trust Your Eyes, stay tuned!

P.S. Och ja Helena, jag undrar också what is up med de där strippklubbarna som amerikaner alltid ska klämma in i böcker för att ”symboliskt” visa på samhällets baksida? Tjatigt indeed!

4 tankar på “Att läsa Coben i Coben-land

  1. Fint att se att vi är rörande överens om det mesta! 😀 Är, som redan konstaterat, brutalavundsjuk på att du läste Stay Close i New Jersey. Meta, meta, meta!

    Och ja, nu laddar man för nya Barclay!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s