Fiktion som finns på riktigt

Två soldater av Roslund & Hellström XXXX-
Leon Jensen och Gabriel Milton är vänner, bröder. Att Leon för tillfället sitter i fängelse är inget som hindrar dem, de skriver brev och ibland kommer Gabriels flickvän på besök till fängelset med knark uppstoppat på kroppen. Leon och Gabriel är gängledarna från den fiktiva Stockholmsförorten Råby, vars foton flyttas allt högre upp på polisen José Pereiras tavla över farliga personer. De är de nioåriga pojkarna som sålde amfetamin som nu vuxit upp till 18-åriga, straffbara pojkar som sprider skräck i hemmakvarteren men väcker beundran bland en ny generation småpojkar som kan tänka sig att göra allt för att också få vara med i Leons och Gabriels gäng.

Den emotionellt avtrubbade polisen Ewert Grens är med som vanligt, och visar faktiskt tecken på att vara riktigt mänsklig under det hårdna, sorgsna skalet. Men framför allt är det här berättelsen om Leon och Gabriel, om en förvisso spännande fängelserymning och vad som hände sen, men också om mammor och socialsekreterare som tvår sina händer av förtvivlan. Två soldater är ännu tjockare än boken som föregick den, Tre sekunder, men då den andra var fylld av andlös spänning är det här något annat. En berättelse i moll, som ibland långsammare, ibland fortare men alltid obönhörligt rusar mot ett förödande crescendo. Om vänskap, rädsla, gängkriminalitet, rädda fängelsevakter och den under läsningen ständigt överskuggande känslan av att veta att Roslund & Hellström gjort sin research väl. Att boken är fiktion, men att det här finns på riktigt.
Rec.ex. från Piratförlaget.

4 tankar på “Fiktion som finns på riktigt

    • ”Tre sekunder” finns i pocket, och det finns säkert även de äldre böckerna i serien om inte upplagorna tagit slut. Bra som sommarläsning!

    • Jag har bara läst de två nyaste, kanske en av de tidigare, så jag kan inte uttala mig om dem. T.ex. Nesbös böcker blir bättre ju längre serien fortskrider. Men ja, man kan nog säkert bli lite mätt på deckare emellanåt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s