Sophia, farmodern och ön

Sommarboken av Tove Jansson XXXX

Varje gång blir nätterna mörka helt oförmärkt. Någon kväll i augusti gör man sig ett ärende utomhus och plötsligt är allting kolmörkt, en stor varm tystnad omkring huset. Det är fortfarande sommar men den lever inte längre, den har stannat av utan att vissna och hösten är inte färdig att komma. Det finns inga stjärnor än, bara mörker.

Nu är det förvisso ännu långt till mörka augustikvällar, men jag tycker ändå att ni ska plocka upp sommarklassikern Sommarboken. Den utspelar sig från april till typ september, är en samling löst sammanhängande berättelser eller noveller if you will, som alla utspelar sig på den lilla ön i yttersta havsbandet. Barnet Sophia och hennes farmor strövar omkring på ön och filosoferar som bara karaktärer i Tove Janssons böcker kan. Pappan är också med på ett hörn, påminner faktiskt lite om Muminpappan med sitt arbetande och sina fixa idéer. Det är varmhjärtat och fint utan att bli varken sötsliskigt eller alltför pittoreskt och trevligt. Boken doftar tång, varma klippor och våta ormbunkar.
Boken finns i pocket, på bibliotek och kanske rentav i någon gammal upplaga i era eller era föräldrars bokhyllor. Ta och läs!

17 thoughts on “Sophia, farmodern och ön

  1. Den boken har jag oläst i min bokhylla. Kanske skulle jag ta och läsa den jag också? Jag älskar Tove Janssons muminböcker. Tack för att du presenterar den så fint, nu blir jag riktigt nyfiken på att läsa den!

    • Ja gör det, den är vad man klyschigt kallar för ”en liten pärla”! Snabbläst också, men riktigt charmig, du kommer nog att känna igen Janssons röst. Och tack, vad kul att jag lyckades förmedla det jag kände för boken!

  2. Sommarboken fanns i min mammas bokhylla när jag var liten. Själv läste jag muminböckerna, jag älskade dem. Ska kolla om hon har kvar boken.

  3. Den finns som ljudbok också (bitar iaf) om man gillar sådana. Tove Jansson läser själv och jag njuter av hennes tonfall. Osentimentalt.

  4. Laser just nu Lena Anderssons Storm-Stina för Ebbot flera gånger om dagen, och får sådana Sommarboken-vibbar så det inte är klokt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s