Blivande klassiker

Torka aldrig tårar utan handskar 1. Kärleken av Jonas Gardell XXXX
För mig som är född i Finland på slutet av 80-talet manifesterades aids-hotet som barn mest i varningar att inte ta i eventuella knarksprutor ifall man såg en sådan på gatan eller i sandlådan. För karaktärerna i Jonas Gardells nya romantrilogi är det, liksom det var för författaren själv under samma 80-tal, ett krypande hot som plötsligt slår till med totalkaos och begravningar att gå på varje helg.

Men i den första delen av trilogin, Kärleken, har kaoset inte slagit till ännu. Det finns där, i korta prolepser om vad som komma skall, grymma öden för glada män som för tillfället firar jul tillsammans med en ny familj. Obehagliga inblickar i situationer som kan ha varit de avgörande, som den redan i sig väldigt obehagliga sexscenen där en av huvudpersonerna upptäcker att partnern har några underliga fläckar på kroppen – fläckar som den klokare läsaren vet är symtom av cancersjukdomen Kaposis sarkom, ett symtom på långt framskriden aids. Men som sagt, trots sjukhusscener och en underton av domedag, finns det en hel del fint i den här boken också. Unge Rasmus, som flyr det inskränkta lilla samhället Koppom för att kunna leva friare i Stockholm och sedan storögt går omkring och sneglar på Centralstationens toaletter och RFSL:s lokal. Benjamin, det rättrådiga Jehovas vittnet, sina föräldrars och församlingens stora stolthet, som under ett av sina missionerande hembesök får den omskakande frågan Du vet väl om att du är homosexuell? Och så de andra, Paul och Seppo och Reine och så Rasmus och Benjamins föräldrar förstås (och den vita älgen!). Vi får veta en del, och jag tror och hoppas att vi får lära känna dem närmare i de kommande böckerna. Bögarna som hittar en gemenskap i varandra, de förvirrade familjerna som ännu inte vet men kanske anar om de vågar fundera på saken. Omkring allt detta sedan samhället, som spottar ur sig vidriga rubriker om homosexuella – här har Jonas Gardell gjort enorma efterforskningar vars material han spyr ur sig i stycken insprängda i berättelsen om Rasmus och Benjamin. Diskrepansen i berättarstilarna blir kanske onödigt skarp, men å andra sidan är de här faktasnuttarna oerhört intressanta och förfärande, så jag köper dem ändå – och små, nästan osynliga tidningsnotiser om lunginflammationer som verkar drabba mest homosexuella.

Det är många känslor som tumlar omkring i mig när jag läser. Sorg, ilska och förvåning (över detaljer och fakta jag i min lilla naiva värld inte har känt till). Förtjusningsblandad skräck över Rasmus och Benjamins möte som jag hoppas och håller tummarna för, men som jag samtidigt vet kommer att ta en ände i förskräckelse. En slags önskan om att, likt Benjamin och hans Jehova, missionera om den här boken för så många som möjligt.
Även om jag själv gärna hade läst mer om Benjamin, Rasmus och de andra redan nu, i ett svep, förstår jag att det marknadsföringsmässigt är smartare att dela upp eposet i tre delar, där de övriga delarna, Sjukdomen och Döden, kommer våren respektive hösten 2013. Jag hoppas redan nu att Torka aldrig tårar…-trilogin kommer att bli någon slags obligatorisk läsning på gymnasieskolor, och att alla tre böckerna även ska ges ut i en behändig presentbox att överräcka åt unga. Eller gamla. Åt alla!
Rec.ex. från Norstedts.

19 tankar på “Blivande klassiker

 1. Jättefint skrivet! Håller med om att trilogin borde vara obligatorisk läsning för alla. Bra idé med gymnasieskolorna, det känns ju som en självklarhet nu när jag tänker på det.

 2. Pingback: Torka aldrig tårar utan handskar, kärleken – Jonas Gardell « Marias bokliv

 3. Pingback: Kollektivet | Junkyard baby II

 4. Jag håller helt med dig, boken borde läsas av alla; oavsett ålder, oavsett sexuell läggning. Jag tycker boken är så viktig och så bra och jag var faktiskt helt tagen efter att jag läst den.

 5. Pingback: Torka aldrig tårar utan handskar 1: Kärleken – Jonas Gardell « Eli läser och skriver

 6. Pingback: En rak höger direkt mot hjärta | litteraturkvalster & småtankar

 7. Pingback: Också en mellanbok kan vara sorglig | Bokbabbel

 8. Pingback: Vem är du? Vad kan vi göra tillsammans? | Bokbabbel

 9. Pingback: Äntligen har Gardell berättat | Bokbabbel

 10. Pingback: Böcker i bersån: Sjukdom | Bokbabbel

 11. Pingback: Nu e’re klippt! | Bokbabbel

 12. Pingback: Bokbabbel 2011-2014 | Bokbabbel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s