Skoningslösa författare

Innan du dog av Camilla Grebe och Åsa Träff XXXX-
Innan du dog är den fristående fortsättningen på Någon sorts frid och Bittrare än döden och har som vanligt psykologen Siri Bergman i huvudrollen. Hennes privatliv är numera mindre kaotiskt och mer harmoniskt – så harmoniskt som nu småbarnsåren med konstanta förkylningar och sömnbrist kan vara. Äntligen känner hon sig redo och tillräckligt stark för att rensa bort de sista grejerna efter maken Stefan som tog livet av sig. Och då barkar det såklart utför, för bland grejerna hittar Siri något som kunde tyda på ett samband mellan Stefans död och ett ouppklarat mord inne i Stockholm, och hon börjar gräva i det såsom kutymen inom deckargenren är.

Grebe och Träff är skoninglösa mot sin huvudperson, speciellt gällande en viss oväntad vändning (kalendern!). Förvisso har hon mycket sig själv att skylla, där hon smyger iväg med Stefans gamla The Smiths-t-skjorta på sig i stället för att vara hemma med sin sambo och sin son. Läsaren får bevittna hur förhållandet till både polissambon och till kollegerna knakar i fogarna, och Siris rotande blir allt mer hetsigt. En frenetisk önskan om att finna frid – och att få vifta med beviset i ansiktet på alla de nära som nu tvivlar på henne.
Den är rätt tjock, Innan du dog, men luftigt skriven och känns aldrig för lång. Att Siri kan rota så mycket som hon gör känns i den här boken mer trovärdigt eftersom hon var Stefans anhöriga. Om hon sedan borde ha rotat i det hela är en annan femma.
Rec.ex från W&W.

4 tankar på “Skoningslösa författare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s