Varmhjärtad föräldrabok

När två blev tre. Förstagångsföräldrars funderingar, farhågor och fantasier av Daniel Åberg & Johanna Ögren XXXX-
Jag vet inte varför det känns som om jag borde motivera varför jag läste den här boken. Eller, visst vet jag: jag är ju inte förälder, eller ens gravid, även om jag gärna vill bli det någon dag. Nu är föräldraböcker förvisso tänkta åt en specifik målgrupp som jag inte tillhör, men det är ju inte som om jag skulle behöva vara polis för att kunna läsa deckare..? Och så var jag ju nyfiken, det ska erkännas. På vad Daniel och Johanna hade skrivit, eftersom jag följer deras texter och i viss mån deras liv på deras bloggar, på Twitter, Instagram och Facebook. Och jag har ju träffat dem live också, dem och lille Tage i Berlin, medan de ännu bodde där.

När två blev tre är, som ni säkert förstår (älskar allitterationen i undertiteln förresten, nörd som jag är!), boken om när sonen Tage kom in i Daniels och Johannas liv. Det är ingen föräldrahandbok, snarare en bok som jag kan tänka mig genererar igenkänning hos föräldrar och lättnad hos dem som ännu inte är det. Att alla barn och familjer är olika, och att man kan göra på sitt sätt och ändå – eller snarare just därför – få det att fungera. Vartannat kapitel är Daniels och vartannat Johannas, och en hel del av det de skriver är bekant via deras bloggar även om texterna såklart är mer utarbetade/bearbetade i boken. Det handlar mycket om deras ovanliga sätt att dela upp föräldraledigheten (Daniel tog hela), och om hur omgivningen reagerade på det. Genomgående om genusfrågor, om hur det fortfarande, i jämlika Sverige, anses så otroligt duktigt av pappor som tar hand om sina barn, att de liksom hjälper till (suck!). Men också om relationen till de egna föräldrarna, om hur man förändras och ändå inte när man får barn, om inskolning på dagis* och om de nya rädslor och känslor som uppstår så fort man får ansvar över ett litet liv. Det enda jag kanske kan sakna är något om hur förhållandet förändrades (eller inte förändrades) i och med barnet – Daniel jämför livet före Tage med sin långa singeltid och inte med den barnlösa tiden med Johanna. Samtidigt tycker jag väldigt mycket om kapitlet där Johanna skriver om hur fint det är att få kalla någon sin man (med under en vecka kvar till vår första bröllopsdag håller jag helhjärtat med), och hur hon inte tar panik över att de plötsligt pratar mer om blöjmärken än litteratur. Eftersom det är en fas i deras gemensamma liv, att de inte tappat bort varandra utan att de är något de går igenom tillsammans, precis som de ska rida ut kommande skolår och tonårsstormar tillsammans. Fint!

Det här är en bok som är skriven med värme, en värme som siprrar igenom också när det skrivs om den där komatösa tröttheten och frustrationen när barnet vägrar äta/klä på sig/sluta riva ner böcker ur bokhyllan. Jag tycker om att författarnas personliga sätt att skriva genomsyrar deras kapitel, och hur kapitlen i viss mån överlappar varandra. Jag är övertygad om att de som faktiskt har barn får ut ännu mer av den här boken som för mig är en trevlig läsning om ett liv jag förhoppningsvis någon gång kommer att få, men för dem med barn garanterat innebär hög igenkänning och kanske även en liten skvätt tårar?

*) Jag har förstått att ordet dagis är väldigt känsligt i Sverige, och att ordet förskola numera används för att ge erkännande åt det yrke pedagogerna utövar. Men, Daniel och Johanna använder ordet dagis så gott som genomgående, och här i Finland kallas det dessutom fortfarande dagis. Förskola här betyder det ni i Sverige kallar sexårsverksamhet.
Rec.ex från Natur & Kultur.

6 tankar på “Varmhjärtad föräldrabok

 1. Hej,
  Tack för en varmhjärtad recension av föräldraboken, blev faktiskt sugen på att läsa bara därför du skrivit så fint om den, fint med Johannas kärlek till sin man 🙂
  Jag har inte små barn längre, men jag har blivit kattmamma, det påminner faktiskt lite om att ha småbarn 🙂

  Måste säga att jag inte känner mig speciellt värdig att nån vill läsa min lilla bok Fragment (pseudonym Kristina H), det finns så många fantastiska författare… Känner mig inte värdig i den kategorin, däremot tror jag att om man trots det, ändå vill läsa så tror jag att den kan gripa tag
  ( rec ex kan best från bod.se)

  Bokmässan har jag aldrig varit på, det ska bli spännande.
  Lycka till med den!
  Vänliga hälsningar/
  Helén Östberg
  070-3284649

  6 sep 2012 kl. 09:03 skrev ”Bokbabbel” :

  >
  >

  • Har varken barn eller husdjur, men visst är ju hundar och katter som familjemedlemmar de också. Klart du är värdig, jag är sjukt imponerad över folk som skriver hela långa böcker! Och får den utgiven dessutom!

   • Det var när jag hörde lagen att hästar inte får stå ensamma i ett stall, dom måste åtminstone ha en katt, allra minst en kanin
    helst en annan häst förståss 🙂
    Då bestämde jag mig!
    Men funderat hade jag gjort länge

    Klart man inte mår bra att bo ensam, inte jag iallafall 🙂
    Värme!
    Helén

 2. Förstår att du känner att du behöver motivera med tanke på hur snabbt rykten startas i den här världen. Tycker ABSOLUT att man kan läsa den typen av böcker ändå. Har den liggande hemma sedan någon dag och är faktiskt ännu lite mer pepp nu efter ha läst avd du tycker. Inte direkt litteratur, eller ens ett ämne jag brukar läsa om så kanske lite extra spännande just därför. ”Hur har andra i min ålder men annan livssituation det?”

  • Motiverade inte enbart av ”rädsla” för ryktesspridning, utan helt enkelt för att den kan uppfattas som lite underligt att jag läser en sådan bok fastän jag inte är i den livssituationen. Men samtidigt är det ju defintivt som du säger intressant att läsa om människor i lite annan livssituation! Läste ju även Peppe Öhmans bok om samma sak, och med den handlade inte heller bara om att hon är en bloggare som skrivit en bok utan även ett intresse för hur folk gör och inte gör.

   https://bokbabbel.com/2011/10/06/peppe-boken/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s