Helsingforsnoveller

Akta dig för att färdas alltför fort av Philip Teir XXX½
I en samling med tolv noveller skriver Teir om vanliga och ibland lite ovanligare människor i Helsingforsmiljö. Förutom miljön är det även en hel del annat som känns småbekant: personer (fotnot: den finska översättningen heter Donner-ryhmä (Donner-gruppen) efter en av novellerna som handlar om Henrik som när ett osunt intresse för Jörn Donner), finlandssvenska låneord och uttryck (krapula och kurabyxor), Nigeriabreven. Och jag gillar det. Eftersom jag läser så otroligt många svenska romaner känns det fräscht med just kurabyxorna (d.v.s. galonbyxor), och jag får lokalpatriotiskt hetsa upp mig över en av novellerna som heter ”Vi hade ju kommit överens om att aldrig flytta till Esbo”.

En del av karaktärerna blir tragikomiska, som Oskar med Donner-intresset och Juha som lurpassar på grannen som repat hans bil. Själv tycker jag mer om de mer lågmälta novellerna, som den om lillebrodern som iakttar sin tonårssyster, eller om Alexander som ska läsa upp en dikt, för övrigt Solveig von Schoultz ”Dalen”, ur vilken novellsamlingens titel härstammar. Det är i de där tysta, iakttagande scenerna Teir är som starkast. Stockholmskusinen som befinner sig på gränsen mellan barn och vuxen, lillebrodern som beundrar sin storasyster men sedan får se den tuggummituggande läppglansiga ytan krackelera. Där bränner det till.

2 tankar på “Helsingforsnoveller

  1. Pingback: Jag packar min väska för Helsingfors

  2. Pingback: Böcker i Helsingforsmiljö | Bokbabbel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s