Mässan – torsdag

I dag har jag varit på tre seminarier. Ett med Johanna Lindbäck a.k.a. Bokhore-Johanna L och Lisa Bjärbo a.k.a. Onekligen, där det pratades om ungdomsböcker, om de får vara roliga (ja) och om de måste ha en agenda (nej). Mycket om hur ungdomsböckerna, även om deras ”rykte” förbättrats de senaste åren, fortfarande måste ha värsta budskapet för att räknas som något. Och varför får man bara inte skriva om flicka möter pojke och blir kär? Måste det blandas in alkoholproblem, skilsmässor och hela faderullan för att räknas som en riktig/viktg bok? Intressant även problemet med den pedagogiska aspekten – ”Det är väl ingen som ställer sig frågan om man vågar sätta den här boken i handen på min pappa?”, kommenterar Lisa och får publiken att skratta.

Dagens andra seminarium var också det tjugo minuter och handlade även det om ungdomslitteratur, närmare bestämt om antologin Het. Stämningsfullt med författarna som läste upp stycken ur sina bidrag! Och visst kan väl vuxna sticka den i handen på tonåringar, det gör väl inget om det generar alla iblandade litegrann?

Dagens enda långa seminarium handlade om läsning och sociala medier. Det här är en intressant fråga, då jag vurmar för både fysiska böcker och sociala medier. Rätt så skrämmande med storföretagens kontroll och censur (Nooks ville plocka bort alla nämnanden av konkurrenten Kindle, och de slutade med att de av misstag använde sig av  adjektivet nooked i stället för kindled. Whoops!). Vad händer med vårt läsande på svenska då merparten av e-böckerna finns på engelska? Och samtidigt – dina digitala böcker kan du inte skryta med (à la ”de är fina i bokhyllan”), dem har du för att du vill läsa dem på riktigt.

2 tankar på “Mässan – torsdag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s