Bokmässan – lördag

Bästa mässdagen! På övre våningen vill säga, nu när jag har seminariekort känns det ganska knäppt att tänka att jag tidigare faktiskt mässat på just lördagar och söndagar. Nu smet jag bara ner som allra hastigast mellan två seminarier för att köpa Nene Ormes andra bok, sedan upp för rulltrappan igen, som en skrämd kanin. Framåt eftermiddagen lugnade det ner sig lite, men mellan 11 och 14 var det c-r-a–z-y.

Själv hade jag det däremot alldeles superbt på plan två. Minglade lite på förmiddagen (seriöst, detta års mässas mest använda ord är nog faktiskt mingel och inte bok!), träffade bl.a. The Book Pond för första gången efter flera års nätbekantskap (samt blev fotad till hennes roliga nagellacksinlägg). Hann även med hela fem seminarier, varav tre långa och två korta. Jonas Gardell trollband publiken i det största auditoriet, och även om jag läst boken blev jag både arg och ledsen över saker han berättade om hur homosexuella och hiv-positiva behandlades på 80-talet. Om hur folk fimpade i hans mat, eller hur unga män på allvar satt och planerade när de skulle begå självmord: när de fick hiv-beskedet, när det började synas i ansiktet, när de började må fysiskt dåligt. Ni vet omslaget till boken? Armarna som håller om den unge Jonas tillhör en man som sedermera hängde sig vid Valdemarsudde. En sån sak!

I övrigt: fyra finlandssvenska författare som pratade om det litterära samhället som litterär scen, Colm Tóibín som intervjuades om sina karga landskap, Nene Ormes som tillsammans med butikschefen för Sf-bokhandeln i Malmö körde en intensiv och passionerad genomgång över urban fantasy-genren (och sedan skrev en lång dedikation i min nyinköpta bok, hurra!) och Anne Holt som pratade om hur det är att balansera flera deckarserier på en gång. Hann även sticka mig in vid Norden-montern och höra Peppe prata sociala medier.

Lång och fin dag med andra ord, och den tog ju inte slut där, för sedan drog jag vidare på middag med #boblmaf. Ovänlig och halvkaotisk service, men bra sällskap. Och så skrattfest över ett glas vin med Bokbiten, Fru E, The Book Pond och Ord och inga visor efteråt. Mycket glad över att jag skippade min date med hotellrumsbadkaret till förmån för det!

2 tankar på “Bokmässan – lördag

  1. Kul att ses till sist, jeslunds! Också glad att den trötta tanten i mig inte segrade igår.. Eller hon gjorde ju det, men inte klockan åtta iaf 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s