Den där om boken som inte var en fortsättning

Boel och Oscar av Josefine Sundström XXX½
Alltså, jag hade läst pinsamt långt in i romanen när jag till sist insåg att det här nog inte alls var en fristående fortsättning på Sundströms debutoman Vinteräpplen. Fråga mig inte varför jag trodde att det skulle vara det! Miljön och tiden var ju förvisso väldigt olika, men jag tänkte mig typ att Oscar var någon ättling till personerna i Vinteräpplen, och att han i något skede av boken kanske skulle bläddra i ett fotoalbum och peka ut sin mormor. Nåväl, det gjorde han inte, my mistake.

I stället är det här alltså historien om Boel som efter en hjärtesorg flyttar in i en vacker gammal byggnad i Stockholm och så småningom, och lite ofrivilligt, blir vän med pensionären Oscar som bor under henne. Oscar har fullt upp med att åka och hälsa på sin fru Greta på ålderdomshemmet, samt att gräla lite med de övriga i huset som vill göra om källarvåningen till ett spa. Samtidigt är hans dagar som ensam pensionär väldigt tomma, och det är därför han börjar göra sig ärenden till Boel stup i kvarten. Så småningom kommer de att berätta om sina livs stora sorger för varandra, samt försöka hjälpa den andra på traven.
Jag förhåller mig delat till den här boken. För jag gillar den verkligen, till skillnad från Fiktiviteter mer än debuten, jag grips av karaktärernas öden och jag så gott som sträckläser. Samtidigt känner jag vid många scener att författaren har haft svårt att skriva scenen och därför hastat vidare. De känns klumpiga, något som stör i en annars trevlig roman. Jag ser att jag kring debuten tyckte att Sundström gestaltade för lite, nu gör hon det mera men det fungerar fortfarande inte felfritt. Dock har det ju skett utveckling på området, så jag fortsätter att läsa om hon fortsätter att skriva.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s