Giv mig ej glans utan litterärt mörker

Wishin’ and Hopin’ av Wally Lamb XXX+
wishinPrecis som några andra i bokbloggosfären var och är jag sugen på att läsa något med jultema under dessa decemberdagar som bara rinner iväg. Wishin’ and Hopin’ hade hamnat på min önskelista redan ifjol, och när nu den amerikanske jätten plötsligt bestämde sig för att sälja Kindle-versionen till det facila priset 2,99 dollar, var jag inte sen att slå till. Jultema av en författare jag gillar, vad är bättre än det?

Nåväl, mina förväntningar var kanske lite missriktade. Av Lamb har jag nämligen tidigare läst den tunga men välskrivna Columbine High-skildringen The Hour I First Believed, och det borde väl egentligen säga sig självt att skolmassakerroman och munter julskildring inte riktigt är samma sak. Det är inget direkt fel på Wishin’ and Hopin’, en berättelse om ett julskådespel i en katolsk skola på 60-talet, berättarrösten är trovärdig och boken är riktigt trevlig, även om den ibland balanserar på gränsen till att bli lite… prutthurtig kanske? Jag inser bara att jag vill ha min Wally Lamb tegelstenstjock och mörk, inte julglittrande glättig. But that’s just me.

Annonser

5 tankar om “Giv mig ej glans utan litterärt mörker

  1. Haha, ”prutthurtig”! Håller med om att mörka tegelstens-Lamb är mycket, mycket, MYCKET bättre men som smågullig julbagatell är den ändå okej. Hur var det nu, hade du läst I Know This Much Is True? She’s Come Undone?

    • Får nu känslan av att det kanske är ett ord ni inte använder i Sverige? 🙂 Ja, men får ju ta det för vad det är såklart, kanske jag inte var så redo för småbagatelliga grejer som jag trodde? Har inte läst något mer av Lamb (ännu!), men petat en hel del på bautategelstenen om tvillingarna, visst är det den som heter ”I Kow This Much Is True”? Har du läst alla?

  2. Ping: Önsketankesgoogla och du skall finna: en ny Wally Lamb-tegelsten! « Dark Places

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s