Firar inlägg nr 500* med en bra bok

Hold Still av Nina LaCour XXXX+
holdstillEfter att Helena lämnat Bokhora är det främst Johanna L:s boktips jag tar till mig och kollar upp (eftersom vår smak och vårt intresse i många fall har visat sig klicka alltså, inte för att de andra bokhororna skulle vara sämre. Spännande för övrigt att Kafka flyttat över dit nu!). Av ett roligt sammanträffande var Hold Still den första boken JohL läste 2012, och för mig var det den nästsista.

Boken handlar om Caitlin, och hösten när hon ska börja skolan igen, skolan som hon de sista veckorna av vårterminen lämnade med buller och bång efter att hennes bästa vän Ingrid tagit livet av sig. Sommaren har Caitlin tillbringat i en husbil med sina föräldrar, men nu är det dags att ta sig an skolan och vardagen igen. Och till råga på allt hittar Caitlin Ingrids dagbok inskjuten under sin säng, som om Ingrid hade velat säga henne något. Allt det där hon inte kunde säga medan hon ännu levde.
Jag gillar mucho! Caitlin blir väldigt trovärdig i sin sorg, och även i sin skam över att hon trivs med sina nya vänner hon sakta hittar. Hon är arg och besviken över sin (och Ingrids) fotolärare ms Delani som fullständigt struntar i Caitlin nu när hon inte längre sitter bredvid golden girl Ingrid. Det här är intressant, för JohL gillade porträttet av den komplexa läraren, och jo, jag kan också uppskatta att hon inte är en platt karaktär, däremot beter hon sig otroligt barnsligt och jag hade riktigt svårt med henne.

Bra bok alltså, ta och läs! Jag gillar också hur Ingrids dagbok och Caitlins fototänk integreras i romanen både textuellt och grafiskt utan att det för den delen känns påklistrat. Hade noll koll på Nina LaCour sedan tidigare, men en snabb googling ger vid handen att det här är hennes debutroman men att hon förra året utkom med en ny YA-bok, The Disenchantments. Hej önskelista!

*) På den här domänen, på gamla adressen blev det väl en 2000 inlägg kanske?

2 tankar på “Firar inlägg nr 500* med en bra bok

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s