Årsbetraktelse

Det känns ju nästan onödigt sent att börja se tillbaka över det gångna läsåret 2012 nu, och jag förstår att ni är mer än lovligt trötta på listor vid det här laget. Samtidigt känns det konstigt för mig att inte ha sammanfattat året mer än i, förvisso intressanta (?), siffror. Trots att jag gillar listor är jag däremot oerhört dålig på att rangordna saker och ting, så det här blir nu någonslags halvrörig betraktelse. Ok?

Så här utan att alls titta på mitt Excel-ark eller bläddra i min läsdagbok, känns det spontant som om det var ett bra läsår – även kvalitativt alltså. Faktiskt inte så många dunderhöjdare egentligen, men inte så många totala bottennapp heller. Och även om jag vet med mig att jag fortfarande har varit dålig på det här med att läsa hyllvärmare, vet jag däremot att jag varit duktig på att läsa nya böcker jag köpt eller fått. D.v.s. åtminstone inte skapat nya hyllvärmare. Bra där!

Årets författarfynd tror jag är Anna-Karin Palm, för även om jag inte älskade alla böcker jag läste av henne besinninglöst, var t.ex. Målarens döttrar en riktigt riktigt fin läsupplevelse. Årets obsession à la Tom Perrotta år 2011 var bokbloggarmaffians nya älskling S.J. Bolton som jag läste och blev förtjust redan i våras, d.v.s. innan Modernista översatte en av hennes böcker och satte igång en lavin av Bolton-recensioner runtom i #boblmaf.
Graphic novels blev det tyvärr inte mer än en av tror jag, det var synd. Däremot läste jag rätt många ungdomsböcker, och de var väldigt bra. Skulle jag vara tvungen att nämna årets bästa bok, skulle jag troligen, likt många andra, säga The Fault in Our Stars av John Green. Den är på kommande på svenska i våras nu, missa inte! Andra extra bra böcker är som vanligt hjärtmärkta på listan, och bland dem vill jag ännu lyfta fram Broken Harbour av Tana French, som trots att den är ”bara” en thriller faktiskt berörde mig och stannade kvar långt efteråt. Läs!

Ja, det var väl det hela i korthet tror jag. Nu ångar vi vidare in på 2013!

4 tankar på “Årsbetraktelse

  1. Åh, jag har heller inte gjort någon sammanfattning eller årsbästalista eller något.. När det börjar närma sig mitten av januari så kanske man inte får längre…;) Får seom jag får ihop något ändå dock. Kanske inte någon jättelista, men hade också ett rätt bra läsår även om jag hade ett stort gap i sommarmitten som känns lite olustigt tomt. Vill kunna relatera till bokminnen från alla delar av mitt år.:)

    • Ja alltså jag blir lite svettig av alla andras superavancerade topplistor och grejer, men det kändes samtidigt konstigt att bara flänga in i det nya året utan att knappt titta bakåt. Är ju kul att fundera lite på hur man såg på året, och kul att läsa senare!
      Jag bestämmer att du ännu får göra en sammanfattning!

  2. Pingback: Bokslut 2012 « Fru E:s böcker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s