Klyfta

Railo av Virpi Hämeen-Anttila XXX½
railoInnan jag började läsa den här boken visste jag inte att railo betyder klyfta – ett tecken så gott som något att jag borde läsa fler böcker på finska. Den handlar om paret Tepa och Inka som lever ett någorlunda vanligt och organiserat liv med sin lilla känsliga dotter Kukka, tills Tepa plötsligt får sparken från IT-firman han jobbat på. Han blir rastlös och sur, men som tur får han ett arv som han bestämmer sig för att tillsammans med sin kompis Janne investera i en friluftsverksamhet i Norra Karelen. Han rycker upp fru och dotter och installerar dem i sin pappas gamla hem medan han själv sliter ute på bygget.

Jag får ångest av den här boken. Jag gillar miljön, hur Inka först skeptiskt och sedan allt mera förtjust kommer till rätta på den lilla orten. Men äktenskapet, det omaka paret Inka och Tepa utgör, ryyys! Tepa är riktigt jobbig och går inte att resonera med, men inte heller Inka verkar vara den lättaste personen att leva med, och hon pjåskar onekligen väldigt mycket med dottern – är Kukka verkligen så skör som Inka verkar tro? Ibland tenderar romanen att bli onödigt melodramatisk med lite extra kryddande ingredienser, men det jag tar med mig från den är den förlamande känslan av hur mannen och kvinnan inte kan mötas, fastän de bor under samma tak. En railo/klyfta, omöjlig att överbrygga.

4 tankar på “Klyfta

  1. Om jag inte hade känt lite olika folk från Finland (dig, t ex) så hade jag nog sagt att det låter som en tyypiskt finsk roman. Kan se alla fördommar folk har samlade med det mörka, trasigt äktenskap med kommunikationsproblem, Karelen.. Tänker Kaurismäki, liksom. Nu tror jag att folk utanför Sverige har ungefär den bilden av Sverige också, kanske. Eller mindre butterhet, mer vemod kanske, tack vare Bergman, men jag vet inte.. Gillar inte stereotyper, speciellt inte om det är otrevliga sådana.

    • Heh, kanske rentav den bilden jag har av finskspråkiga Finland? O_o Fast nja, trasiga äktenskap/kommunikationsproblem kan väl finnas varstans, se bara på von Zweigbergks bra böcker! Men frågan är väl om de finns utanför Norden..? 😛

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s