Läsplatteläsning och den där procentbalken

Maria funderar på det här med sidantal när man läser på läsplatta. Beroende på läsplattan står det kanske sidnummer uppe eller nere i något hörn, på Kindle står det procent man avverkat och på vissa läsplattor står det tydligen inget alls. Oberoende är det ju annorlunda än när man läser en fysisk bok och antalet sidor på höger sida blir allt färre så att balansen (om det är en tjock bok) så småningom skiftar. Maria tycker det här är skönt, att bara kunna läsa och läsa tills PANG, boken är slut! Jag tycker lite tvärtom. Jag är en sådan som brukar ha koll på hur många sidor boken jag läser har. Är det en lite seg bok kan jag tänka att det är skönt att den snart är slut, är det en riktigt bra bok kanske jag rentav försöka läsa långsammare mot slutet. Nu fungerar ju procentbalken på Kindle på ungefär samma sätt som antal sidor man har kvar, men ibland har jag fått mig en otrevlig överraskning då jag trott att jag får hänga med boken ännu i typ 15 % och så har den abrupt tagit slut och de resterande procenten har utgjorts av något extramaterial, såsom intervju med författaren el.dyl. Jag har i alla fall känt mig snuvad på konfekten då. Kanske jag behöver de där sidornas tyngd, eller en mer sanningsenlig procentbalk för att kunna förbereda mig – på gott och ont – för att boken håller på att ta slut.

Hur tänker ni? Hålla koll på sidorna, ja eller nej?

26 tankar på “Läsplatteläsning och den där procentbalken

 1. Jag försöker låta bli att tänka på var i boken jag är, eftersom det avslöjar en del om vad som är möjligt i intrigen. T.ex. om allting ser ut att lösa sig men halva boken ännu är kvar, så vet man att det kommer att dyka upp komplikationer av något slag. Jag vill helst inte vara så medveten om sådana saker. Har just skaffat läsplatta och inte hunnit känna på skillnaden ordentligt, men jag gissar att just det här kan påverka läsupplevelsen.

  • Bra poäng, men jag tror ändå jag sluter mig till ”sidfascisterna” där längre ner som vill veta mer/ha mer kontroll. Du är säkert mer avslappnad än vi andra! 😛

 2. Jag är nog också en sidfascist – vill veta var jag är, exakt vilken sida som boken slutar o.s.v. Precis som du så kan jag sänka läshastigheten om det är en bok som jag gillar. Jag har bara läst en bok via platta, men där var sidnummer och totalsiffran angivna på lässidan. Men det är väl en vanesak som allt annat antar jag?!

  • Älskar uttrycket ”sidfascist”! Ja, lite vanesak och mycket preferens förstås, men jag har haft Kindle i 1,5 år nu och just det här har jag kanske inte ”vant” mig vid helt och hållet!

 3. Vet du, jag tänkte också på detta för någon vecka sedan, när jag läste Dying fall och irriterade mig på att boken var slut med 15% kvar eller vad det var, trots att det inte ens fanns några sidor kvar att bläddra fram! Märkligt är bara förnamnet. Kontrollfreak som jag är vill jag veta precis hur många sidor, kapitel, text osv som jag har kvar. En stor, stor anledning till att jag fortfarande föredrar pappersbok ändå, även om e-boken har många andra fördelar. Man måste t ex inte HÅLLA i boken utan kan låta den ligga i knäet medan man käkar smörgås, lackar naglarna eller gör något annat viktigt samtidigt.:)

  • Månne det var just den boken jag tänkte på? Vet att det har hänt med andra också, t.ex. en av Johanna Lindbäcks böcker. Mycket störigt! och skönt att veta att vi är fler kontrollfreakar! Åh ja, älskar att t.ex. kunna äta med läsplattan, ingen risk att boken slår igen fast man har försökt kila fast den under tallriken el. dyl.!

 4. nu måste jag flika in att även jag funderat på det här precis nu de senaste veckorna!
  föredrar också sidnr. med procent ökar jag läshastigheten på ett sätt jag inte vill och forcerar mig igenom boken, för att ibland komma fram till irriterande extramaterial

  • Ser man på! Great minds, du vet. Kan nog forcera mig framåt även i fysiska böcker, men där vet jag ju faktiskt exakt när boken slutar = inga otrevliga överraskningar

 5. Jag befinner mig lite mittemellan. Brukar inte ta reda på antalet sidor en bok har, men har alltid koll på vilken sida jag är på, oavsett om jag läser pappers- eller e-böcker.

 6. Jag börjar alltid läsningen av en bok, oavsett om den är fysisk eller i plattan, med att kolla upp antalet sidor. Det spelar egentligen ingen roll alls, men jag gör det varenda gång. Sen kan jag under läsningen gång kolla igen, ibland för att kunna se det framtida scenariot framför mig (helt tvärtemot Lisa, alltså), ibland för att bli förvissad om att det inte är alltför långt kvar. 😉 Även när jag lyssnar har jag stenkoll på hur lång tid det gått av boken och hur många timmar det är kvar.

 7. Jag är definitivt sidfascist och precis som TinaO så kollar jag alltid upp sidantal innan jag börjar läsa en bok. Konstigt egentligen men jag vill verkligen veta exakt hur mycket bok jag har kvar 🙂 Min läsplatta visar vilken sida jag är på av hur många så den funkar också.

 8. Sidfascist cést moi! Kollar alltid hur många sidor boken har innan jag börjar läsa. Sen läser jag och kollar igen med jämna mellanrum.

 9. Ooh, plussa på en till sidfascist här också. Kollar alltid antal sidor innan jag börjar läsa. I pocketar lägger dom ofta till intervjuer av författaren och annat i slutet. I engelska pocketar är det ofta första kapitlet i nästa bok. Då vill jag ha koll på var boken faktiskt slutar. Och även om man inte vet om boken kommer bli seg eller inte, så har jag oftast lite koll (utifrån hur väl jag känner författarens stil) om det kommer fort eller inte, och då vill jag kunna sakta ned på slutet, precis som andra här beskriver.
  Jag är inget fan av varken e-böcker eller ljudböcker, detta är bara en av anledningarna. Det är helt ok att kalla mig bakåtsträvare, jag tar inte illa upp 🙂

  • Haha, precis, jag har också koll på när extramaterialet börjar! Ja just det, ljudböckerna tänkte jag inte ens på, ännu en orsak att jag knappast kommer att falla för dem då!

 10. Lite sen på bollen här, har varit nedkopplad och på semester 🙂 Jag har läst några böcker på Letto nu och är nöjd. Där står det vilken sida man är på och inom parentes hur många sidor det finns totalt. MEN, när jag klickar mig framåt hamnar jag ibland på samma sida. Sidan 17 kan vara upp till tre sidor lång och sedan kommer sida 17-18. Störigt, mycket störigt, för en sidfascist 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s