Fantastiska ”Feberflickan”

Feberflickan av Elisabeth Östnäs XXXX+
feberI ett hem som stinker av blod och skämt fårkött går Luna omkring och svettas. Vandrar planlöst från rum till rum, bonar trappan till musklerna värker och lägger blodiga tygremsor i en hink med kallt vatten. Luna är en mycket opålitlig berättare, men stämningen som skapas i det varma gamla huset med fadern och hon som ligger döda i ett av rummen är så stark att man nästan kan ta på den.

Jag noterade inte den här boken i någon katalog i höstas. Allt eftersom dök det dock upp den ena lyriska recensionen efter den andra, Östnäs jämfördes med Christine Falkenland, Shirley Jackson och Susan Hill och slutligen hamnade boken bland de nominerade till Bokbloggarnas litteraturpris. Min nyfikenhet var väckt.
Och rätt hade de ju, alla de där som skrev de lyriska recensionerna. Vill man vara klyschig kan man tala om en liten pärla, för med sina anspråkslösa 128 sidor är boken ingen fysisk tungviktare. Å andra sidan har den mera tyngd och stämning än många betydligt tjockare böcker jag läst. Samtidigt som stämningen är febrig och sådär suddig i kanterna, känns ordvalen och miljöbeskrivningen så otroligt täta, fysiska, påtagliga. På gott och ont – för även om det här är en bra bok är det samtidigt svårt att skaka av sig det köttsliga, klibbiga, skämda efteråt.

8 tankar på “Fantastiska ”Feberflickan”

  1. Det här känns verkligen som en bokbloggsbok. Jag har knappt sett/hört något om den utanför nätet, men typ hälften av bokbloggarna jag följer har läst den, känns det som. 😉

    • Nu bor jag ju inte i Sverige, men nej, inte sett i någon bokhandel här, och att den finns på biblioteket beror på att jag gjorde inköpsförslaget 😛 Men lite synd också, den är ju sjukt bra! Knepigt med mindre förlag kanske, de har satsat på marknadsföring i form av rec.ex. till bokbloggare, men hoppas de får boken såld också… Kanske om den kommer i pocket?

  2. JA, det är tråkigt att INGEN man berättar om den här boken för har hört talas om den. Utom andra bloggare då som verkligen höjer den till skyarna. Men jag gör mitt bästa må du tro! För med så få sidor dessutom finns det inte många ursäkter att låta bli om man blir nyfiken! Har fått ett helt gäng att läsa den.

    • men vet ni brudar. den ska faktiskt bli bokklubbsbok! bonniers bokklubb kommer att ha med den i sitt nästa nyhetsbrev! så jag tänker helt ny målgrupp här. bastanta och bestämda (lite äldre) damer. nå. vi får väl se.
      men tack för lobbyismen:-D

  3. Pingback: En febrig roman - enligt O

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s