Mycket politik och mindre action

A Feast for Crows av George R.R. Martin XXX½
feastforStrax före sidan 300 (av 778, och då räknar jag inte med de långa släktutredningarna längst bak i boken) frågade jag på Twitter ifall den här boken skulle ta sig i något skede eller om den skulle fortsätta vara lika seg. Men sedan tog den sig faktiskt, kanske inte så väldigt drastiskt, men jag läste på och på vissa ställen fick boken upp farten ordentligt.

Fast det ska inte hymlas med att det här är den segaste boken i serien hittills – det tycker för övrigt även Bokstävlarna som jag ser som någon slags expert på området. Segheten beror nog på två orsaker, dels att den är sprängfylld av politiska intriger eftersom de sju kungadömena håller på att falla sönder och det intrigeras i varje knut och dels för att jag saknar att läsa om många av favoritkaraktärerna (B, D, J t.ex.). I ett efterord berättar GRRM hur han först hade skrivit boken som en ännu större mastodonttegelsten där alla karaktärer fick vara med, men hur han sedan insett att han var tvungen att dela upp böckerna i två ”delar”, där A Dance With Dragons då alltså är den andra. I samma efterord skriver han dock, år 2005, att han hoppas att nästa bok ska utkomma redan nästa år. Hmm, det vet vi ju alla hur det gick med den saken, d.v.s. den utkom först 2011… Nu hoppas jag att mr Martin skulle speeda på sin serie lite grann, nu har jag ju ”bara” tusen sidor kvar av femman till jag också får börja vänta på den avslutande sjätte och sjunde delarna. Slits mellan att vilja fortsätta läsa så fort som möjligt, det är ju en så fascinerande värld han målar fram, den gode GRRM, samtidigt som jag vill suga lite på karamellen då nummer sex inte ser ut att publiceras inom en nära framtid.

7 tankar på “Mycket politik och mindre action

  1. Är det uttalat att det ”bara” blir 7 delar? Jag har börjat på A dance with dragons, och även om jag gillar tycker jag att det börjar bli långdraget nu! Två delar till klarar jag dock.

  2. Jag gillade faktiskt den här boken lite bättre när jag läste om den. Kanske för att jag läste den precis innan ADwD som den ju utspelas delvis parallellt som (och sen går tidslinjerna liksom ihop). Just därför skulle jag kanske rekommendera dig att inte vänta alltför länge innan du läser den boken. Men samtidigt så vet man ju inte hur lång väntan kan bli på nästa del … Svårt val!

    • Saknade ju dessutom en del karaktärer som jag gärna skulle vilja läsa om nu så fort som möjligt, så det är inte alls omöjligt att jag snart faller till föga och plockar upp drakboken. Ack, dessa livets svåra val!

  3. Får väl då krypa till korset och erkänna att jag bara orkade halvvägs i del II. Kanske dags att plocka upp den igen? Tyckte det började bli lite rörigt och segdraget ett tag. Men ska kanske ge den ett nytt/fortsatt försök.

  4. Nyligen läst ut Svärdets makt och älskade den. Kungarnas krig tyckte jag var lite rörig. För många människor och släkter och intriger att hålla reda på. Ska bli intressant att se vad jag tycker om Kråkornas fest.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s