Lorelai-lookalike som deckarhjältinna

A Field of Darkness av Cornelia Read XXX½
fieldofdarknessHelenas jämförelse mellan Reads hjältinna Madeline Dare – knappast ett sammanträffande att efternamnet är ett anagram av författarens, speciellt med tanke på att boken faktiskt löst bygger på författarens egen livshistoria? – och allas vår älskade Lorelai Gilmore är spot on. Ex-överklasstjej som försöker glömma den delen av sitt liv, är extremt koffeinberoende och önskar sig intravenöst koffein och som pratar så snabbt att man knappt hinner med. Visst låter det bekant?
Madeline har lämnat överklassen bakom sig och lever i ett lyckligt äktenskap men trist liv i staden Syracuse med maken Dean. Dean är ofta borta på arbetsresor och Madeline jobbar på lokaltidningen där hon skriver icke-rafflande reportage à la ”Säsongens varma drycker” etc. Du-dum, enter gammalt mordfall – the Rose Girls, två brutalt mördade unga flickor smyckade med rosengirlander kring halsen – som dessutom har kopplingar till Madelines egen familjehistoria.

There are people who can be happy anywhere. I am not one of them.

Jag gillar hur mordhistorien vävs in i just detta Madelines sökande efter sin historia, sin plats i världen.  A Field of Darkness verkar dessutom marknadsföras som en roman, inte thriller, och även om de i de tre resterande böckerna om Madeline Dare också verkar förekomma mord, tror jag att de här böckerna mer än andra thrillers alltså verkligen fokuserar på sin hjältinna. Själv känner jag t.ex. för att spola framåt till bok fyra där Madeline blir tvillingmamma. Men så kan jag såklart inte göra, de här böckerna bör garanterat läsas i rätt ordning, och även om jag inte är lika lyrisk som Helena – kanske främst för att det känns som om jag missar många av Madelines referenser? – ser jag det inte alls som en omöjlighet att jag klickar hem fler Read-böcker. Tvåan utspelar ju dessutom sig på en internatskola i Massachusetts, bara en sån sak…

9 tankar på “Lorelai-lookalike som deckarhjältinna

  1. Kul att du säger att du inte tar alla referenser men knäcker anagrammet sådär i förbifarten. 😉 Längtar också efter tvillingmammma-Maddie (gissa vem som har tvillingflickor födda i mitten av 90-talet..?) men känner även behov av att dra ut på läsningen lite, iaf tills bok fem annonseras. Så här långt blir serien bara bättre och bättre! Gillar att det är så mycket historiska fakta insprängda bland alla oneliners. Oh, the smartness!

    • Men ”textuella” blinkningar hoppas jag nog på att fatta! Ja, när det är frågan om bra böcker slits man genast mellan att vilja moffa allihopa så snabbt som möjligt och samtidigt suga på karamellen. Lex Bolton, Perrotta m.fl.

  2. Ja just de ja, jag blev förtjust i boken och klickade ner den i november-december men har inte läst den ännu. Hade glömt det och tänkte nästan klicka ner den på nytt. Starten var lite seg för mig, kanske jag måste kämpa vidare.

  3. Pingback: Den rappa koffeinisten | Bokbabbel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s