Mörker, kyla och en ond närvaro

Evig natt av Michelle Paver XXXX+
evignattIs, snö och mörker så långt ditt öga når. Ibland sveps stugan du bor i och hundkojan bredvid in i en tät dimma eller snöstorm, så tät att du måste treva dig fram med hjälp av ett rep för att inte tappa bort dig. Närmaste bosättning finns över två dagar med båt bort, och ändå känner du att det finns en närvaro på ön. Någon som vill dig illa…

Det här är Jacks förutsättningar. Jack som lämnade sitt hopplösa och fattiga liv i London och hakar på en expedition till Svalbard på Arktis. Expeditionens medlemmmar, som inte ens är många från början, råkar en efter en ut för förhinder och/eller olyckor, och till sist är det bara Jack kvar i det kompakta mörkret.
Det är sällan jag läser skräck, ibland tenderar det att bli för blodigt (obs att jag då alltså inte har något problem med blodiga thrillers…) men mest för att det kanske inte riktigt är min grej. Föredrar att blir skrämd av sjukt spännande thrillers à la S.J. Bolton, eller böcker som balanserar på gränsen mellan thrillers och skräck, som t.ex. de som Jennifer McMahon och Andrew Pyper skriver Den här boken är dock min grej! Så himla välskriven, och så otroligt obehaglig känsla när den mörka polarnatten sipprar in i Jacks medvetande och får honom att slåss med både inre och yttre spöken. Om ni har ens ett uns av intresse för skräck, snö, Arktis och/eller bra böcker ska ni plocka upp den här boken!

15 tankar på “Mörker, kyla och en ond närvaro

 1. Haha, det här är typ tredje gången jag läser en eggande rubriksättning till Evig natt-rec, klickar mig in och tänker ”ooh, måste läsa!” och sen inser att det är en bok jag redan läst. Önskar att fler böcker i samma stil kunde ges ut, för det här lågintensiva krypande obehaget är ju underbart!

  Å andra sidan har jag inte läst Andrew Pypers nya än (yay!)…

  • Ja det var en recensionsboom där kring jul (då jag också läste den här), och alla var ju otroligt eniga! Verkligen bra, skulle gärna läsa nåt i samma stil!

 2. Ja, nu är den ju lätt att hitta till en billig peng dessutom! Så – djädrans – obehaglig så jag dör! Får en stor knut i magen när jag tänker på den, fy fanken. Vet inte om jag klarar fler så otäcka böcker. Det är väl det där ensamma, utsatta isolerade i kombination med kyla, is och mörker och ”det okända”. Skulle inte vilja sitta ensam på landet i den här snön och läsa nu kan jag säga..

  • Nä, jag fattar inte att Eli vågade läsa den här boken i en stuga mitt i snön i Norrland (?)! Så skickligt också det där med att inte veta om det är hjärnspöken eller inte, för det är ju OCKSÅ obehagligt!

 3. Pingback: Krypande obehag med lukt av rutten tång | Bokbabbel

 4. Pingback: Vadan (den litterära) vinterfascinationen? | Bokbabbel

 5. Pingback: Jag gillar en vinterskräckis (igen) | Bokbabbel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s