Spring i de yttre provinserna

Crossed av Ally Condie XXX½
crossedDel två i Ally Condies dystopitrilogi. Till skillnad från i första boken, Matched, får läsaren den här gången följa berättelsen ur både Cassias och Kys synvinkel. Jag var först lite skeptisk till det greppet – oklart varför egentligen, kanske tyckte jag att det var fuskigt eller något, never mind – men det visade sig fungera rätt bra. Visst kunde det bli lite sliskigt när de båda bara saknade och längtade efter den andra, men det fina var ju när de båda växte som karaktärer genom att hålla saker hemliga för varandra.

I övrigt känns det här kanske lite som en mellanbok, till stor del för att både Cassia och Ky rör sig i de yttre provinserna, d.v.s. åtminstone delvis utanför det kontrollerande Samhället. Även om det kryper fram detaljer om Samhället ändå, känns den dystopiska närvaron inte lika påtaglig, karaktärerna springer mest omkring i oländig terräng som i sig innebär faror och problem. Med detta sagt är det ändå frågan om en spännande bok, och jag hoppas reservationskön på biblioteket rör sig snabbt, för jag vill verkligen veta hur allt ska sluta.
Notera för övrigt omslaget, där Cassia håller på att bryta sig ut ur bubblan. Lite onödigt explicit kan jag tycka, men å andra sidan är det här ändå en ungdomsbok. Och hellre sprickande bubblor än kvinnoansiktena på Lauren Olivers dystopitrilogi (bildgoogla, och du skall finna).

3 tankar på “Spring i de yttre provinserna

  1. Pingback: Avslut. Men kanske gillar jag börjor mest? | Bokbabbel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s