Nick Hornby skriver om läsande

More Baths Less Talking av Nick Hornby XXXX-
morebathsDen här boken är en samling kolumner om läsande (!). På något sätt hade jag fått för mig att de var ett axplock av kolumner från spridda media, men de är alla från tidningen Believer där Hornby har en återkommande spalt varje månad. När jag förstått det blev jag först lite rädd att de skulle vara för likartade, att boken trots sin anspråkslösa sidmängd (135) skulle bli tung att läsa. Men fear not! Kolumnerna, med titeln Stuff I’ve Been Reading, börjar med två listor, de böcker Hornby under den gångna månaden har köpt och de böcker han har läst. Kanske något för oss bokhamstrande bokbloggare, en liten syndabekännelse varje månad..? Även på den gode Hornbys listor kan man ibland skönja en viss diskrepans gällande hur många av de nya böckerna han läst, eller rentav hur många böcker han över huvudtaget läst i förhållande till hur många han köpt. Hög igenkänningsfaktor, no?

Hornby blandar humor med djupare tankar, och böckerna han läser är en uppfriskande mix av klassiker, non-fiction och relativt aktuell skönlitteratur (kolumnerna är skrivna mellan maj 2010 och december 2011). För mig personligen är det också en bra mix av böcker jag läst, böcker jag är nyfiken på och böcker jag aldrig hört talas om. Jag antecknar en del titlar (hello Meg Wolitzer!), tänker att jag borde ta mig an boken om Henrietta Lacks som jag har i hyllan, skriver även upp några finurliga citat. En trevlig läsning!

P.S. Det framkommer att Hornby fyller 56 i april i år. Say whaat? I mitt huvud var han en sisådär 40-45 kanske…

10 tankar på “Nick Hornby skriver om läsande

  1. Hornby tillhör pop/punk-generationen av författare som aldrig kommer att kännas gammal. Elizabeth Hand är i samma ålder, galet!

    Brukade btw läsa Hornby helt slaviskt förr men har uppenbarligen tacklat av lite. Ska nog läsa den här så småningom.

    • Hjälp, vad ”gamla” de börjar bli de där författarna. Konstigt att de också åldras 😉 Visst pratade Paul & Siri något om att åldras i Skavlan, tycker jag såg någon nämna det på sin blogg? Måste gräva fram programmet på Play!

      Men visst känns Hornby lite som ett 90-/tidigt 00-talsfenomen litegrann?

  2. Pingback: Hoppsan x 4 (och ett halvt löfte) - enligt O

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s