I skuggan av Utöya

Död i skugga av Anne Holt XXXX-
dödiskuggaFredagen den 22 juli 2011 – ja, det datumet, Utöya-datumet – kommer Inger Johanne Vik hem till sin gamla gymnasiekompis Ellen Mohr för att äta middag. I vardagsrummet hittar hon Ellen och hennes man Jon i chock, deras åttaårige son Sander har fallit ner från en trappstege och dött. Medan Norge lamslås av en horribel massavrättning, börjar Inger Johanne fundera över paret Ellen och Jon. Och vem var egentligen Sander bortom sin adhd-diagnos?

Jag tycker att Anne Holt skickligt får med Utöya i bakgrunden utan att nämna det konkret mer än ett par gånger. Terrordådet är dock en förutsättning för att Inger Johanne Vik och den unge polisen Henrik Holme ska kunna spankulera omkring i paret Mohrs liv utan att någon desto mer lägger sig i, men det blir samtidigt en slags pekpinne mot att allt sorts våld är hemskt och förtjänar uppmärksamhet, inte bara det våld som får massiva löpsedlar. Bra titel också! Deckarmässigt räknar jag för en gångs skull i ett tidigt skede ut exakt hur allt förhåller sig, men det irriterar mig inte. Däremot tycker jag att en av scenerna mot slutet, där Inger Johanne i äkta Hercule Poirot-anda vill samla alla kring bordet och prata om det som hänt, är lite fånig. Och sedan, precis när jag ska läsa de allra sista sidorna och lägga ifrån mig boken, då överraskar Holt totalt. Hjälp!
Rec.ex från Piratförlaget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s