Blått öga eller fem böcker?

ihave10Nånej nånej, jag tycker jag brukar vara ganska generös med att låna ut böcker ur det bokbabbelska biblioteket. Men bara böcker som jag själv redan har läst, och jag skriver upp böckerna jag lånat och hoppas få dem tillbaka i någorlunda samma skick. Minns att jag i lågstadiet såg en flicka som böjde bokryggarna på inbundna tvillingböcker (inte mina som tur var) helt bakåt, så där som man gör med tidningar ni vet *ryys*. Hur ser ni på utlåning?

16 tankar på “Blått öga eller fem böcker?

 1. Åh, jag lånar gärna ut böcker och tycker inte det gör något om de ser lite lästa ut. Så länge de inte faller sönder!?? Vem GÖR så med en bok, som om det var en tidning? Ja, pocketböcker kan jag göra det med men det är ju skillnad.. Lånar dock sällan ut till min bästa vän för än så länge tror jag inte att jag någonsin fått tillbaka någon bok av henne, däremot har hon gallrat ut mina ur sin hylla och gett bort till andra.. Love her, men hon är mer glömsk än jag.:)

  • Uääh, man får inte göra så med pocketar heller Bokomaten! *hötter med fingret och tar mig för hjärtat* Man får väl påminna folk om de har haft ens böcker hur länge som helst, men det är också en lite knepig fråga

 2. Eftersom nästan alla mina böcker är köpta begagnat så gör det inget om de ser lästa ut, jag lånar gärna ut mina böcker – både sådana jag läst och inte läst.

 3. Alltså, finns det på riktigt, i riktiga livet folk som gör så??? ”Ryser”. Jag lånar ganska sparsamt ut mina böcker, inte riktigt till vem som helst. Vill inte ha hundöron i böckerna när de kommer tillbaka.

  • Tack och lov har mina låntagare varit snälla och undvikit hundöron, det är väl mest pärmen och ”sidan på sidorna” som slitits. Ja, ryser fortfarande vid tanken på bokmissbruket!

 4. Jag som är bibliotekarie och på det sättet ser mycket av hårt användna böcker har lust att slita boken ur händerna på folk som gör så – speciellt om jag ser att det är en bibbabok! Om det är på metron så håller jag mig, men är jag på jobbet och det är en av våra böcker så händer det att jag säger ifrån. Det spelar ingen roll om det är en pocketbok, man bryter sönder bindningen i vilket fall. Vad är det som gör att folk tycker sig ha rätt att misshandla bibbaböcker förresten – vika hörn, bräcka ryggen, göra understrykningar med kulspetspenna? Låt bli.

  Jag lånar gärna ut böcker, älskar att dela med mig av upptäckta världar och rekommenderar gärna läsbart, men mina vänner är ganska snälla med böckerna. Ibland skriver jag upp vad jag lånat åt vem, inte alltid. Men åtminstone skriver jag alltid mitt namn i böckerna jag lånar ut. Med blyerts förstås 😉

  • Jo, det är hemskt så folk använder bibbaböcker slarvigt 😦 Och just det där ryggknäckandet gör ju att sidor börjar lossna också, så det gör stor skada!
   Jag blir också glad när folk går och petar på min bokhylla och gärna lånar böcker, vill också dela med mig världar/upplevelser!

 5. Jag lånar friskt ut, och om det är något jag redan läst (och ibland också annars) glömmer jag rätt fort vem som har vad, eller att jag överhuvudtaget någonsin ägt den boken. Blev nyligen påmind av en lånare att hon haft min bok i 1,5 år men nog gärna läser den ännu. Det hade jag glömt.

  Men samtidigt, jag är mycket försiktig med böcker jag lånar av andra. Lovar! Är i vissa fall långsam läsare, men lämnar hellre tillbaka halvläst eller oläst än har boken länge.

   • Jo egentligen var ju hela det här inlägget en passiv aggressiv hälsning till dig 😛 Nånej nånej, och du har nog inget lånat nej. Och jag vet att du är försiktig, och med mig behöver du inte lämna tillbaka förrän du läst, lånar inte ut böcker jag inte själv har läst så det brukar sällan vara brådis att få den tillbaka om inte det står andra på kö 🙂

 6. Jag lånar jättegärna ut böcker, särskilt lgad blir jag om någon som inte läser så mycket ber om ett boktips. Problemet är ju bara att få tillbaka böckerna som sagt! Jag var mer noggrann förut och skrev upp men har inte gjort det på sistone. Om det är en ovanlig bok blir jag himla ledsen om jag inte får tillbaka den. Jag är inte så noga med om det är några hundöron och så, bara jag får tillbaka boken. Varför lämnar folk inte tillbaka?!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s