Inte så great Gatsby

Läste The Great Gatsby för några veckor sedan. En tunn liten klassiker jag plockade upp eftersom jag dels läser så erbarmligt få klassiker numera, annat var det när jag var liten. Och dels för att jag trodde att jag skulle gilla den helt på riktigt. Rika New York-människor som festar loss på något gods på Long Island liksom! Meeen. Först kändes det som om det inte hände särskilt mycket, och inte heller stämningen eller miljöskildringen grep tag i mig. Sedan började allt plötsligt hända på en gång, och då tyckte jag att det gick för snabbt och blev så där överdrivet teatraliskt, vet ni?

Däremot var det fint att få lyssna till Kafka-Åsas funderingar kring boken i Bokhoras podcast (Kulturhuset-avsnittet), och även om jag inte var så förtjust i boken som hon satt jag ändå och nickade instämmande där jag lyssnade i bussen. Kanske behövde jag lite prat för att boken skulle öppna sig lite mer för mig? Gatsby kommer ju dessutom som film nu, ska nog se den tror jag!

15 tankar på “Inte så great Gatsby

 1. Läs ”Tender is the Night” istället, den är så mycket bättre. Älskar Fitzgerald men har inte heller sett storheten i Gatsby. Tyckte att den kändes lite konstruerad, även om det var längesen jag läste den.

 2. Jag tycker mycket om den, men hade nog inte gjort det utan pratet den ledde till under min litteraturvetarutbildning. Tyckte som du att det inte hände så mycket å ganska länge, men när man börjar prata om detaljerna och intertexter så blev det intressant och den har vuxit med mig de senaste tio åren så nu tänkte jag snart våga mig å att läsa om 🙂

  • Ja, för mig växte den ju också genom Åsas funderingar, så jag kan tänka mig att litt.vet-prat ytterligare ökade läsupplevelsen. Ska dock inte låta mig nedslås utan försöka minnas att läsa klassiker då och då /Thrillerlover

 3. Hmm måste plocka upp den där någon gång snart tror jag, för att se vad jag tycker.. har dock mest läst positiva hyllningar tror jag? Får helt enkelt se om jag håller med dig eller inte 😉

 4. Min reaktion på den var ”eeeh, jag förstår inte…?”. Men visst hjälper det att få andras synpunkter på den. Den tillägnas två hela avsnitt i John Greens Crash Course Literature. Han spelar sig själv som ung skolelev och typ: ”I hate everything about this stupid collection of first world problems passing for a novel” och jag kände kanske igen mig lite grann, heh 😉 (http://www.youtube.com/playlist?list=PL8dPuuaLjXtOeEc9ME62zTfqc0h6Pe8vb)

  • Tänker allt mer och mer att den här boken borde läsas i bokcirkel eller på litt.vet, att andras åsikter och egna reflektioner hjälper till att öppna upp!

  • Fniss att det här hamnade under fel inlägg, men förstår ändå! Och med ”seminarium inbokat” menar du säkert ”räkmackelunch med Bokbabbel inbokat”?

   • Haha, hamnade det under Gatsby-inlägget? Trodde jag kommenterade på bokmässeinlägget, haha. 🙂 Och ja, räkmackelunch med dig = a given, såklart.

 5. Jag vet inte hur många ggr man har tänkt att läsa denna. Kanske gör man det inte för att man vill undvika just det du precis upplevt; en besvikelse.

  • Med klassiker är det ju knepigt ja, de är inte bara hypade utan det är faktiskt frågan om en bok som uppnått klassikerstatus. Då känns det som om man automatiskt borde älska den och sälla sig till hyllningskören

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s