Trilogibesvikelse (igen)

Requiem av Lauren Oliver XXX+
requiemOj nej. Är det nu så att jag förälskar mig i en (ungdoms)dystopitrilogis första del, till min lättnad upptäcker att tvåan är åtminstone nästan lika bra och sedan blir rejält besviken på trean? Detta har hänt med Hunger Games-trilogin, Matched-trilogin och nu denna. Buhu. Men jag förstår att det är svårt för författarna, att knyta ihop utan att samtidigt göra det för platt och puttinuttigt. Här tycker jag dock tyvärr att Oliver blir alldeles för feg, och trots de två berättarperspektiven känns det nästan som om berättelsen blir plattare och inte fördjupad. The Book of Shh är med på ett hörn, och det är nästan det intressantaste, hur fabler och historia kan missbrukas i maktsyften. Med Matched-trilogin i färskt minne var det också intressant att notera hur många liknande detaljer där fanns, med personer som samhället skjuter ifrån sig, och att äktenskapen ordnas av staten för att upprätthålla ett balanserat lugn. Karaktärerna i Olivers trilogi är inte lika besatta av gamla ord och texter som i Condies trilogi, men visst finns det vissa sådana blinkningar också.
Requiem är heller inte den bladvändare som ettan och tvåan var, så även om fansen såklart ska läsa även denna ska ni vara förberedda på en besvikelse.

9 tankar på “Trilogibesvikelse (igen)

  1. Hm, jag har å andra sidan hört att den här ska vara den bästa i serien 😉 Jag har iofs bara läst Delirium och tyckte inte att den var sådär superbra.. Så jag har liksom förhoppningar om att det bara blir bättre 😉

  2. Det enda jag gillade i boken var Hanas historia, hade gärna läst mer från hennes synvinkel. Förstår inte riktigt varför Oliver envisades med att slänga in ett fjantigt triangeldrama i bilden då det inte ens behövdes. Vad var poängen? Varför älskade Lena någon av dem? För att dom hade snygga överkroppar? Varför kunde hon inte bara ta och be dom båda dra åt helskotta och grow a vagina?? *suck* Jag skall nu ta och koncentrera mig på Shift av den fina Mr. Howey och hoppas på mindre puttenuttkärlekstrams och mer action.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s