Bladvändar-Ohlsson

Davidsstjärnor av Kristina Ohlsson XXXX
davidsPå Salomonskolan i Stockholm skjuts en lärare till döds mitt under dagishämtningen på eftermiddagen. Senare samma kväll försvinner två judiska pojkar på väg till sin tennisträning. Fredrika Bergman och Alex Recht får i uppdrag att lösa det första fallet, och vet inte om de även ska ta de försvunna pojkarna i beaktande. Men hur sannolikt är det att två brottsliga handlingar riktas mot den judiska minoriteten under en och samma dag?
Kristina Ohlsson har återigen skrivit en riktig bladvändare! Den senaste boken med flygplanskapningen var inte min favorit bland böckerna, men nu är Ohlsson tillbaka på säker mark igen. Varvat med nutidsberättelsen får vi också ta del av prolepser då den ultimata katastrofen precis ägt rum, och även om det förvisso är effektfullt kan jag inte låta bli att tycka att Ohlsson hade kunnat lita på att den ”vanliga” berättelsen är spännande nog för att få läsaren att läsa vidare. Eller? Vad säger ni andra som läst den?

Jag som annars älskar att resa, irriterar mig lite grann på att det i så många nordiska deckare numera ska ut och resas hela tiden. Dahl, Nesbö, Kallentoft och nu Ohlsson skickar iväg sina hjältar och/eller skurkar över halva världen, och jag backar bakut och önskar mig tillbaka. Det behöver inte vara låsta rummet och pusseldeckare à la Christie och Lang, men kanske lite mera Wallander i ett extremt mordtätt Ystad om jag får be? Men jo, ska samhället skildras någorlunda realistiskt så måste ju resandet och globaliseringen vara med på ett hörn. Jag får helt enkelt anpassa mig.
Rec.ex. från Piratförlaget.

6 tankar på “Bladvändar-Ohlsson

  1. Kiinnostavaa! Luin pari vuotta sitten Kristina Ohlssonin molemmat suomennetut romaanit ja pidin kovasti. Samoin innolla odotan syksyllä ilmestyvää kolmatta suomennosta.
    Olen samaa mieltä siitä, että ihan yksinkertainen ympäristö ja realismi toimivat dekkareissa – ei aina ole tarpeen jahdata sarjamurhaaja ja seikkailla pitkin maailmaa. Esimerkiksi Karin Alvtegenin romaanit ovat siitä oiva osoitus.

    • Ah, Alvtegen on niin hyvä! Ja Fossum! Mielestäni saa olla myös epärealistinen à la sarjamaurhaaja (esim. S.J. Bolton), se on se ihme reissaaminen mikä minua häiritsee.
      Mutta Ohlsson on hyvä (paitsi ehkä neljäs (?) kirja ”Paradisoffer”, se lentokaappajakirja)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s