På nordliga breddgrader

I tystnaden begravd av Tove Alsterdal XXXX-
alsterdalDet var Daniel Åberg som fick mig intresserad först, och när sedan även Johanna L bloggade om (och gillade) boken var det pang bom och reserverad på biblioteket. Och visst har den ett sug, I tystnaden begravd! Jag kan tänka mig att Alsterdal hatar att bli jämförd med Åsa Larsson, men tyvärr är deckarna från Tornedalen så pass få att man automatiskt drar paralleller, i alla fall om man som jag aldrig ens stuckit in näsan i de landskapen. Samtidigt är det ju fascinerande att jag ändå har en liten inblick i det där, jag förstår de finska uttrycken och lite bastu badas det också. Ändå blir det exotiskt för mig, de långa avstånden, skidorna och snöskotrarna, IKEA i Haparanda dit man vallfärdar från tre länder.

En annan likhet till Åsa Larsson (och Camilla Läckberg och många andra deckarförfattare för den delen) är de historiska spåret. Här blir det inte direkt en parallell berättelse, snarare något som den nutida huvudpersonen Katrine som kommer till orten får berättat för sig. Men det är sällan jag föredrar det gamla, inte nu heller, nu vill jag läsa om vilsna Katrine som gräver i sitt förflutna och lär känna sin mammas hembygd. Och när jag nu en gång håller på och drar paralleller till höger och vänster: globaliseringen hörni. Vad hände med deckarna som löstes inom ramarna för staden/landskapet, max med hjälp av Rikskrim från Stockholm. Nu ska det flygas och flängas till London och Ryssland och jag vet inte vart, och jag som förvisso älskar att resa själv känner mest för att staka upp gränser för deckarmiljöer och be författarna hålla sig inom dem.

6 tankar på “På nordliga breddgrader

  1. Åsa Larsson, Liza Marklund ja Anne Holt ovat olleet suosikkejani pohjoismaisista dekkaristeista. Nyt olen juuri tutustumassa Läckbergin dekkareihin ja päähahmoihin. Yritän lukea kirjoja järjestyksessä ja on aina kiinnostavaa perehtyä uusiin henkilöhahmoihin ja heidän menneisyyteensä. Oletko lukenut Holtin 1222, joka sijoittuu tunturille ja lumimyrskyyn? Todella Agatha Christiemäinen tunnelma!

    • Hyviä kaikki, vaikka Läckberg kolme ensimmäistä on ehkä vähän laadukkaimpia. 1222 on todella hyvä, pidän siitä lukittu huone-tunnelmasta! Oletko lukenut Jo Nesböta ta Karin Fossumia? Myös Karin Alvtegenin psykologiset thrillerit on hyviä! Ja sitten tottakai Gillian Flynn, ah mikä mahtava kirjailija!

  2. Har du läst Alsterdals första deckare ”Kvinnorna på stranden” (på tal om att flyga och flänga) som utspelar sig i Frankrike? Den tyckte jag var ännu bättre. Sorglig och fin. Gillar att det är ”vanliga” människor som blir indragna i fallen.

  3. Pingback: Deckarblaj | Bokbabbel

  4. Pingback: Det började bra | Bokbabbel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s