Böcker om barnlöshet

20130513-103527.jpg

Solig lördag, och jag sitter och läser Sofia Olssons Det bästa barnet (rec kommer) som jag äntligen fick hemlånad från biblioteket. I kommentarsfältet till min recension av Puolinainen pågpr en stillsam diskussion om hur det finns alldeles för få böcker om barnlöshet. Det blir söndag och morsdag här i Finland, och först Peppe och sedan Taikuri skriver fina inlägg om att vara tacksam över barnet man har och hur ont alla tårtbilder på Facebook och Instagram kan göra när man själv inte kan kalla sig mamma (eller för den delen har förlorat sin egen mamma, men det hör inte till den här diskussionen). Och jag undrar varför jag bara kan komma på tre böcker om detta viktiga smärtsamma ämne:

Utan. Om barnlöshet och barnfrihet, Mikaela Sonck (red.)
Puolinainen, Eve Hietamies
Det bästa barnet, Sofia Olsson

UPPDATERAT MED LÄSARNAS TIPS:
Längta barn – en antologi om barnlöshet, Kristina Thulin & Jenny Östergren
Jag är den som skall komma, Johanna Nilsson
– Fruktlösa försök, Ben Elton
Lilla livet, Nina Lekander
Anna, min älskade, Magnus Utvik
Älskling, vi blir inte med barn, Ramona Fransson
Murkronan, Vibeke Olsson
Henrys bok, Barbara Vine
Medan körsbärsträden blommar, Jeanette Neij (se Lingonhjärtas fina text här)
Heikosti positiivinen, Anna-Leena Härkönen
Tack och förlåt, Fanny Agazzi

Kommer ni på fler böcker? Tänkte uppdatera listan efter hand.

25 tankar på “Böcker om barnlöshet

 1. Längta Barn -en antologi om barnlöshet av Kristina Thulin och Jenny Östergren. Den hjälpte mig mycket när det var som värst. Hoppas det kommer flera förslag på detta viktiga ämne.

 2. Eftersom jag inte kom på en enda bok, jag hängav mig åt allehanda faktaböcker (som det också finns för få av) när det begav sig, så har jag konsulterat vår bibliotekskatalog och hittat följande skönlitterära böcker om missfall och/eller barnlöshet:
  ”Jag är den som skall komma” av Johanna Nilsson
  ”Fruktlösa försök” av Ben Elton
  ”Lilla livet” av Nina Lekander
  ”Anna, min älskade” av Magnus Utvik

  Eftersom jag inte läst någon av böckerna tar jag inget ansvar för kvalitet men om i alla fall Utviks bok har jag hört mycket bra. Det vore jättejättebra med en sådan lista.

  Jag ska förresten läsa ”Det bästa barnet” och använda den som alibi för det där monsterlånga inlägget jag pratade om…

 3. ”Älskling, vi blir inte med barn” av Ramona Fransson som är en självupplevd historia. Så det är väl en typ BOATS. Inte läst den själv. Har dock läst Det bästa barnet, för att jag läste Hetero i Hägersten. Gillade den mycket.

   • Fattar inte heller för såååå tabubelagt kan väl inte ämnet vara fortfarande. Det är ju var och varannat par här i Stockholm som genomgår problem med att få barn och IVF. Det enda jag kan tänka mig är att det är ett så himla sorgligt ämne att läsa om, men det finns ju många sorgliga ämnen som det skrivs spaltmeter om så nej, det argumentet håller inte.

    • Jag har sett någon statistik om att vart femte par åtminstone i början har svårt att gå barn, det är ju massor. Mm, annat smärtsamt skrivs det ju nog om, jag tror också att det tyvärr kan vara onödigt tabubelagt och privat. Att det ses som ett misslyckande att inte bli gravid när det är så natuuurligt att få barn till höger och vänster

 4. Tuli mieleeni, että Anna-Leena Härkönen käsittelee lapsettomuutta omaelämäkerrallisessa teoksessaan Heikosti positiviinen. Kirja keskittyy myös hänen sairastumiseen synnytyksen jälkeiseen masennukseen. Hyvä kirja tärkeistä aiheista!

 5. Pingback: Att längta barn – Fiktiviteter

 6. Pingback: Uppdaterad barnlöshetsboklista | Bokbabbel

 7. Efter mitt inlägg har jag blivit påmind om Tidsresenärens hustru som tar upp missfall och dessutom gör det väldigt bra. Murkronan av Vibeke Olsson ska behandla ämnet barnlöshet. Vänner och älskare av Theodor Kallifatides innehåller en missfalsskildring också. De två senare har jag inte läst själv.

 8. Henrys bok av Barbara Vine. Jag tycker att det är en jättefin skildring av barnlängtan och missfall. Blodig, men det är det ju.

 9. Pingback: Bokbabbel 2011-2014 | Bokbabbel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s