Reservationsavgift på biblioteken, bu eller bä?

Intressant detta, att biblioteken i Vanda plötsligt slopar reservationsavgiften. Huvudstadsregionens (Helsingfors, Esbo, Grankulla och Vanda) bibliotek har länge samarbetat, och det går alltså att låna/reservera/returnera fritt inom dessa bibliotek med samma kort. Även biblioteksdatabasen är gemensam, och hur bra är inte detta? Svar: mycket.
Nu har dock Vanda alltså dragit in reserveringsavgiften på 50 cent och tänker sig spara in det genom ett nytt självbetjäningssystem där kunden själv hämtar den reserverade boken ur en särskild hylla. Ööh, jaha? tänker jag först, eftersom mitt lokala bibliotek i Esbo länge använt sig av det systemet – samtidigt som jag alltså måste betala för min reserverade bok (om jag väljer att hämta upp den i Esbo). Äppelbiblioteket och nu även Entresse är dock de enda Esbo-bibliotek som kör med självbetjäning. Nu är den här 50 centen ingen dealbreaker för mig, reservationssystemet där jag får tillgång till hela HelMet-basens alla böcker är ju faktiskt helt oslagbart. Däremot känns det ganska drastiskt att en av fyra städer inom samarbetet inför andra regler. Inkomsten biblioteken får av reservationerna är dessutom rätt lika i Vanda och Esbo (50 000 respektive 70 000 euro per år), medan Helsingfors drar in hela 260 000 euro. Det här är stora summor – ordspråket ”många bäckar små” går ytterst väl att tillämpa på det här. Personligen har jag svårt att se att självbetjäningen kan spara in motsvarande summor åt biblioteken, och tycker att reservationsavgiften är ett rimligt pris att betala för bibliotek med bra utbud och öppethållningstider.
Barn under 18 år samt vuxna som lånar barn- och ungdomsböcker behöver inte betala reservationsavgift.

När jag bodde i Göteborg hösten 2008 kändes det oerhört lyxigt med gratis reservationer (här bör det dock betänkas att jag var studerande och dessutom litteraturstuderande i behov av många böcker. Samt dessutom utländsk bokmal med hela den egna hyllan hemma i Finland), och även där tillämpades självbetjäningssystemet. Hur är det på era orter, hur fungerar det där? Vore oerhört intressant att höra både låntagares och bibliotekariers synpunkt på det här!

39 tankar på “Reservationsavgift på biblioteken, bu eller bä?

 1. Hu och fy, jag kom plötsligt ihåg det fasansfulla vid UCL, att man endast fick ha tio böcker lånade samtidigt. Minns inte hur det var med reservationerna, och jag förstår att det blir struligt vid jättestora universitet, men TIO BÖCKER?

   • Jag förstår i princip att man inte kunde låna hur mycket som helst eftersom det var så många studenter som konkurrerade om ett fåtal böcker, men det resulterade istället att folk gömde böcker de behövde på konstiga ställen i bibban, inte alls bra. Tänker på en mening i Austers ”Invisible” där huvudpersonen får en tillsägelse när han placerar en bok fel som lyder ”If a book is put in the wrong place, it can be losts for twenty years or more, maybe forever.”

 2. Här är det alldeles gratis, de brukar inte ens ta betalt för fjärrlån. Men så bor jag ju i en pytteliten kommun och inställningen kanske är att ju fler som faktiskt lånar och läser desto bättre?

 3. Det är ju rätt mkt administration med själva reservationsavgiften med, ursprungligen togs denväl ut för att täcka porto för aviseringen och det behövs ju inte när den går via epost eller sms. Dessutom är ju grundtanken med folkbiblioteket att det ska vara avgiftsfritt och tillgängligt för alla.

  • Tänkte inte på administrationsavgifterna faktiskt, men det är klart att systemet bör vara uppbyggt så att man KAN reservera. Kom nu att tänka på att man ev. var tvungen att reservera fysiskt på plats på biblioteket i Gbg, det var bökigt. Eller månne jag minns helt fel?

   • från start fick man nog reservera på plats? Funktionerna i katalogen har ju byggts ut efter hand. När jag började jobba kunde man inte reservera eller se sina lån i den katalogen, bara kolla ”lagersaldot” online

 4. Vi har nyligen slopat reservationsavgifterna, och har också gått in i ett jättestort länssamarbete, 14 kommuner i Norrbotten där låntagarna reserverar fritt över kommungränserna. Det är jätteskönt att slippa ta reservationsavgift (den var på 10 kr/bok tidigare och många blev upprörda – snålt med tanke på att de slapp köpa boken för 200+ kr, men så var det) men reservationer över kommungränserna är inte alltid optimala, det skickas mycket böcker i onödan.

  Sms:en betalar vi en avgift för och brev skickas fortfarande till de som inte har sms eller e-post så där betalar vi ju porto också… Strikt taget är det alltså e-postaviseringar som är bäst ur kostnadssynpunkt.

  Nina Othman: 100 böcker är vår gräns. =) Fast det är inte alltid så bra, vissa låntagare som lånar mycket och är dåliga på att lämna i tid kan få ganska saftiga räkningar innan böckerna kommer tillbaks.

  • Låter som ett fint samarbete, och imponerande att det dessutom erbjuds gratis. Jag måste erkänna att jag någon gång fnyst åt reservationsavgifterna, men det är ju verkligen en liten summa för kunden om man tänker på vad man får. Även om folkbiblioteken förvisso bör vara gratis i övrigt.

   Haha, 100 böcker låter helt okej t.o.m. för en bokhamster 🙂

  • Haha, 100 böcker låter ganska lagom, i alla fall för den som pluggar och parallellskriver sju essäer med tillhörande referensmaterial.

 5. Hos oss tog de just bort reservationsavgiften inom kommunen. Då lånar vi, lämnar in och hämtar beställda böcker själva. Lyxigt tycker jag, trots att jag självklart hade kunnat betala. Håller med Maria om att det bör vara gratis, men jag vill självklart inte att det ska gå ut över utbud, öppettider eller annat.

  • Låna och lämna in själva har vi också gjort här i åtminstone tio-femton år. Och jo, visst vore det kul/lyxigt med att reservera gratis, men betalar hellre än ser biblioteket stänga supertidigt t.ex.

 6. Reservasjonsavgift har jeg aldri hørt om i Norge. Jeg kan som bibliotekar låne inn bøker til mine lånere fra (nesten) alle bibliotekene i landet uten at de trenger å betale noe for det.

   • Det finnes et felles nasjonalt lånekort, som kan brukes på de fleste folkebibliotekene i landet, men mange har bare lokale kort. Jeg jobber på et gymnas, der bruker elevene studentkortene sine. Vil de ha en bok fra et annet bibliotek, låner det biblioteket ut boken til mitt bibliotek, og så låner jeg den ut til eleven.

    • Smart! Här är det nog skilda kort till så gott som varje bibliotek (eller bibliotekssamarbetek) som gäller, sedan vet jag faktiskt inte hur det fungerar med fjärrlån

 7. Mitt bibliotek har ett system med fyra kommuner som samarbetar. Vi har inga avgifter på reservationer, samt att vi har bemannad utlämning av dem.

  Den kostnad jag kan tänka mig att det täcker upp med avgift är transporten. Vi betalar ca 10.000 /mån i posttransporter av böcker, både inom kommunerna, och inom min kommuns egna filialsystem.

  Däremot har vi börjat prata om att sätta in en avgift för fjärrlån, dels för att det kostar nästan 300:-/bok, men främst för att den senaste tiden har inte ens hälften av fjärrlånen lånats ut till låntagaren, utan bara stått och sedan skickats tillbaks.

  Men min personliga åsikt är att reservationer ska vara gratis. Det beror givetvis på vad det är för bibliotek, och omfattningen av reserverade böcker. Men hos oss är det ingen arbetsbelatning med reservationerna trots bemanning, och då är det rimligt att ha det avgiftsfritt.

  • Vad bra att du tog upp det här med transportkostnaderna, DET är ju något konkret man betalar för. Tycker även en liten summa för fjärrlån är rimligt. Är helt okej även med reservationsavgiften,men har svårt att köpa argumentet att Vanda kan spara in de där 50 000 eurona på obemannade reservationshyllor..!

 8. Jag har faktiskt aldrig varit med om att det kostar att reservera en bok.. Varken på folkbibliotek eller universitetsbibliotek.
  På universitetsbiblioteket där jag jobbar är det gratis att fjärrlåna böcker inom landet men det kostar att beställa artiklar.

 9. Har för mig att det kostar 1 euro att reservera vid Åbos stadsbibliotek. Och den reserverade boken begär man vid lånedisken. Eller kan jag verkligen minnas kostnaden rätt?

  • Var överlag inte så jätteförtjust i Åbo stadsbibliotek (förutom byggnaden), så det här kan nog stämma, det skulle ha kunnat bidra till min hostila inställning 😛

 10. Vi har varken reservationsavgift eller självavhämtning, däremot kostar fjärrlån 4 euro (vilket täcker en bråkdel av kostnaderna för att skicka tunga böcker som postpaket och betala eventuella avgifter till biblioteket som äger boken). Visserligen kostar det att transportera böckerna men många av Lukas-biblioteken har så små samlingar (åtminstone på endera språket) att det är en nödvändig service, tycker jag. Dessutom tar vi bara kontanter, så det skulle bli bökigt.

  • Alltså fjärrlånsavgifter är ju verkligen mer än okej! Fint med (gratis) samarbete mellan små bibliotek, det är ju verkligen en fin service man erbjuder kunden då!

 11. Det uppenbara problemet med reservationer är ju att böcker tillbringar tid under transport och i väntan på att hämtas. Och på många problem kan en beställd bok bli liggande i över en vecka i väntan på att hämtas. Sedan är det ju bra att beställningsavgifter slopas, eftersom många böcker faktiskt måste beställas. Böcker som bara finns på cirkulation mellan bibliotek, och böcker som bara finns hos bokbussens lager måste ju faktiskt beställas.

  • vi har väl typ tio dagars upphämtningstid för en reserverad bok tror jag, tycker att en vecka skulle räcka. Reserverar t.ex. inte böcker om jag vet att jag ska på resa el.dyl. Fast då måste ju biblioteket komma emot med bra öppethållningstider, jag jobbar inte ”vanliga” 8-16-dagar t.ex.

 12. Kannatan kyllä kohtuullisia varausmaksuja. Meidän kotikirjastossamme (yleisessä kirjastossa) varausmaksu on euron, joka on jo mielestäni liikaa! Kirjastossani varausmaksut menevät myös lasten- ja nuortenkirjoista ja pitäisikin tarkistaa otetaanko maksu lapsilta ja nuorilta, koska tässä on vaihtelevia käytäntöjä Suomessa. Minusta on kohtuutonta, että alaikäiset joutuvat maksamaan kirjan varaamisesta ja taitaapa se kirja silloin jäädä varaamatta!

  • Ehdottomasti lapsille ja nuorille ilmaista, ainakin sen pitäisi olla sama kaikkialla Suomessa! Ja euro on munkin mielestä liikaa, 50 senttiä on riittävän pieni!

 13. När jag var barn/minderåring så läste jag otroliga mängder bibbaböcker, minns att det tog slut som i en väg just när man blev 18 och det började kosta. Visserligen kom nu också studier och sånt emot och bidrog, men av nån anledning kändes 50 cent hutlöst då. Nu vid senare år så är jag sjukt tacksam till att man kan reservera via Helmet och 50 cent det är jag helt ok med. Jobbigare är det på uni där man inte får reservera böcker som finns i hyllan (iof förståeligt på ett sätt), jobbigaste att man inte får beställa en bok till ett annat bibliotek. Det finns t.ex. ofta böcker som jag behöver i Sörnäs eller någonstans hos arbetets vänner men jag rör mig så sällan i de trakterna så det blir logistiskt ologiskt. Då hade jag nog hellre betalat fast en euro för att få boken till Alexandria.

  • Det tog faktiskt en tid för mig att komma över 50 cents-tröskeln jo, men nu tänker jag knappt på det (förutom att jag borde ha småpengar i plånboken).
   Hade kunnat vara praktiskt även på uni-bibborna, där skulle det kanske kännas än mer logiskt att betala just för den lyxiga extraservicen?

 14. På ”mitt” bibliotek tog vi bort reservationsavgifterna för två år sen. Vi ingår också i ett samarbete med de flesta biblioteken i vårt län. Reservationsavgiften har aldrig varit någon särskilt stor del av vår budget iom att våra låntagare inte haft eller har som tradition att reservera särskilt mycket. Administrationen kostar ju också som flera påpekat och så är det ju det där med att folk lätt blir irriterade över avgifter på bibliotek (som Martina skriver ovan så är det lite småttigt men samtidigt är det en så djupt rotad tanke att folkbiblioteket ska vara gratis att jag kan förstå och sympatisera med det). Vi tar 5 kronor i avgift för fjärrlån (allt som lånas utanför samarbetet, mest från universitetsbibliotek), det är en symbolisk summa mest för att låntagare ska bli medvetna om att det är något särskilt med de lånen så att de inte beställer en hel massa böcker och sen strunta i att hämta ut dem (fjärrlån kostar en hel del för oss att administrera osv).

 15. Det var reservationsavift på mit bibliotek förut, men sen det blev HelGe (gästrikland) så är det gratis. Mycket smidigt och jag använder mig av det jämt. Gjorde det iofs när det kostade 5kr/bok också,

  • Oberoende om det kostar eller ej är det ju lyxigt att få reservera och även boken transporterad till ditt lokalbibliotek. Länge leve biblioteken!

 16. Pingback: Reservationsavgift no more! | Bokbabbel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s