Bye bye Barcelona?

Himlens fånge av Carlos Ruiz Zafón XXX½
himlensJag läste Vindens skugga när jag var en liten liten tonåring, kanske hade jag just börjat blogga här också? Älskade den! Har dock inte läst om den sedan dess, så kan inte uttala mig om det var enbart min ringa ålder som påverkade mitt omdöme. Har nämligen hört andra säga att den var den överlägset bästa av Zafóns böcker. Han slutade ju nämligen inte där, utan fortsatte att berätta om bokälskare i Barcelona, med olika hemligheter som sipprar ner mellan generationerna. Så även denna gång alltså, och när jag först börjar läsa tycker jag det känns… kanske inte styltigt, men teatraliskt nästan. ”Min bäste Fermin” hit och ”min oroade far” dit. Ändå är det det mer nutida (1960-talet) intrigspåret jag gillar bättre, Fermins vilda ungdom mellan fuktiga fängelsemurar intresserar mig inte nämnvärt. Någonslags magi har Zafón ändå, för jag ångar genom sidorna nästan andlöst, tycker definitivt inte att det är det bästa jag har läst men vantrivs inte.
Förlagen fortsätter att ge ut Zafóns böcker, dels nyskrivna och sedan väl en del äldre också, pre-Vindens skugga-succén. Men jag tänker att min saga med Carlos och hans Barcelona kanske är all. Att jag ska sluta nu, medan jag ännu har den där fina läsupplevelsen från åtta-nio år sedan bevarad glatt i minnet.
Rec.ex från Bonniers.

2 tankar på “Bye bye Barcelona?

  1. DÖR över detta att du var en liten, liten tonåring när du läste ”Vindens skugga”. Känns inte alls länge sedan den kom, och jag var definitivt inte tonåring när jag läste den. 🙂 Har också nostalgiläst Ruiz Zafon i hopp om att få återuppleva biblioteksmystiken och de fina miljöerna, men blivit rätt besviken.

    • Var väl ändå i slutet av tonåren (17? Alldeles nyss fyllda 18?), men det känns väldigt avlägset, pre-litt.vet etc. Men det är ju just när man blickar bakåt som åldersskillnader blir markanta, har kompisar som är över 30 (uuh :P), men sen när man nämner typ millennieskiftet så blir det lite konstigt: de hade flyttat hemifrån och börjat studera, jag gick på sjuan i högstadiet (och hade dessutom börjat skolan ett år tidigare)… 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s